Asbestleed

Als er maar een lint omheen zit is asbest ongevaarlijk

Bij gelegenheid van een asbestinventarisatie-A speelde ik op 3 meter afstand een diep ademende toeschouwer terwijl de waarnemer van de woningcorporatie op een halve meter afstand stond te hijgen.

Zuurstofslangen
Nee, er was geen geel waarschuwingslint om het luik naar de kruipruimte gespannen, waaraan je kunt zien dat het tussen de linten levensgevaarlijk is. Dat je tussen de gele linten een ruimtepak moet dragen en een dopneus tegen de vezeltjes. Aan die gele linten kun je dus ook zien dat de mensen die er een centimeter naast staan te hijgen, maar dan aan de buitenkant, totaal geen gevaar lopen en dat dus ook de volksgezondheid geen moment in het geding zou kunnen zijn geweest. Betekent dit nu, dat wij, de toeschouwende hijgers, gevaar hebben gelopen? Dat we nu met een grote waarschijnlijkheid over enkele jaren aan de zuurstofslang liggen? En in een sputumpotje ons slijm uit de longen deponeren?

Ogen dicht want dan is het er niet
Wat mij pas achteraf opviel was dat er een hoop kabaal wordt gemaakt om iedereen te verzekeren dat als je maar niet bij dat asbest kunt komen dat dan de volksgezondheid nooit in het geding kan komen. Dus het eerste wat de inventarisatiedeskundige doet voordat hij het vloerluik naar de kruipruimte gaat inventariseren is mij toestemming vragen, om die mooie folie die onder het laminaat ligt en die door mij mooi over dat kruipluik heen was gelegd, los te mogen snijden. De asbest zat dus niet in het zicht en je kon er niet bij en ook niet in boren of zagen zonder de voorliggende folie te beschadigen. Net zoiets als internitplaten vol asbest die in de spouw zitten en die met een voorliggende muur van metselwerk aan de ene kant of door een fermacelplaatje van 1 cm en wat bouwfolie – dunner dan die folie van mij bij dat luik – aan de binnenkant afgedicht zijn. Daar wou hij niet naar kijken want daar kon ik niet bij en de volksgezondheid blablablabla enz.

Asbestregen
Heeft men van tevoren geweten dat er in die luiken voor de kruipruimte wel eens asbest zou kunnen zitten? Want waarom schiet een inventarisator daar als een speer naartoe en gunt de plekken waar echte asbest zit geen blik? Misschien omdat dit een stukje verder in de straat een half jaar geleden ook al eens was aangetroffen in een kruipluik en met ruimtepakken was geruimd. Zo’n kruipruimte  tocht overigens lekker door. Er zitten vloerventilatiekokers aan de kant van de gevels en via de leidingschacht is er een directe verbinding met de metalen prefab schoorsteen.  Dus als er al asbest in dat luik zit en iemand met een ruimtepak gaat er in snijden – inderdaad wordt er niet geboord of gezaagd dus niks aan de hand – dwarrelt die meuk door de hele woning zo de longen van de omstanders in. Het spul blijft best wel een paar jaar hangen, zeker met de vaart waarmee ik stofzuig. De vezels gaan vervolgens, meegenomen door tocht en trek, veroorzaakt door winddruk op de gevels en de verschillende sterktes van de afzuigkappen door kieren en spleten hun werk ook bij de buren doen. Die willen er overigens liever maar niks over horen, net als bij die geluidshinder. Want als je iets niet hoort of ziet, dan is het er niet.