Als je niks weet kun je niks vergeten
De moderne mens is gekapt met het onthouden van dingen of iets te weten dat je een minuut later toch weer bent vergeten. Alles wat je tegenwoordig nog nodig hebt ligt gewoon onder vingerbereik.
Opdat wij nooit vergeten
Vóór het internet had je boeken en pamfletten waar je wijzer van kon worden. Maar dan moest je begrijpen wat er stond. En lezen is toch een beetje vermoeiend met al die letters. Dus gingen mensen steeds meer naar de radio luisteren, het hoorspel en de reclameboodschappen deden hun intrede. De boeken verdwenen in de kast op zolder. Door deze ontwikkeling werden de boeken op zeker moment alleen nog maar per meter gekocht op het leuke kleurtje. Stond zo interessant in zo’n kast voor als er bezoek kwam. Als ze uit de mode waren werden ze naar De Slegte gebracht of massaal verbrand.
Joppiesausalert
Nu het internet de plaats van het geheugen en het denken in heeft genomen zie je hetzelfde gebeuren met de moderne versie van het naslagwerk. Je ziet vingervluggen die hem uit de broek halen in volle treinen om de burger te imponeren met hun nieuwe kekke kleurtje. Laatst zag ik iemand die vijf i-phones in verschillende kleuren bij zich had, voor elke zak één. Nee, niet voor in de zak maar voor erop, aan de buitenkant met klitjesband. Plus een tablet in de vorm van een skateboard. Die ging de letters van iemand die op de plee zat te vingerseinen simultaan op alle apparaten lezen en kwam daardoor gelukkig te weten dat de joppiesaus bedorven was. En dus gauw terugvingerde met kk. Gelukkig komt er iedere week een nieuw model met bijpassend hoesje uit zodat de oude naar Afrika kunnen, om daar alles over Joppiesaus te laten weten.