Geen categorie

Aria4Holland

Enkele leden van de Vereniging voor Naaktklavierzangers waarover in een volgend stukje

En wat vond u d’r nou van Ome Henk? Ik stel de vraag aan Henk de Draaier, de voorzitter van de NEVEDA, de Nederlandse Vereniging van Draaimolendraaiers- en Ariazangers, die op mijn verzoek tijdens het optreden van de groep Sharia4Holland heeft staan luisteren.

Nou, zegt Henk, er zat best wel wat kwaliteit bij maar het merendeel van de groep moet wat aan zijn uitspraak doen. De Aaahs en de Rrrrs rolden niet echt dat je zegt vloeiend. En ze stonden te tekst van een papiertje af te lezen, dat mag je natuurlijk nooit doen. Ook moeten ze het nodige aan hun ademhalingstechnieken doen want ik hoorde er toch enkelen gorgelkraaien. Dat zijn van die geluiden die meekomen met een slechte ademhalingstechniek. Alsof er iemand met de bek los staat te blaten, zeg maar, dat soort geluid. Dus dat moeten ze nog afleren.
Een paar zangers uit de groep probeerden ook wat Ierse volksliederen ten gehore te brengen maar dat spreekt bij ons op de Dam niet echt aan. Ja, hooguit een paar Koreanen willen er nog wel eens een foto van maken maar dan alleen als Joan van de Dindiaantjes er bij staat. Mijn algemene en uiteindelijk definitieve vaststelling, want daar vroeg jij tenslotte om, is dat ze eigenlijk beter door kunnen gaan als draaiorgeldraaier, of orgeldraaiende volksdansers, je weet wel met die vogeltjesdans tussendoor voor de dagjesmensen uit de polder die zich even thuis willen voelen. Maar als Ariazangers wordt het niks. Misschien als Gerard Joling of Gordon er tussen gaan staan geef ik ze nog een kans.
En dan die naam. Sinds 21 mei 1852 is de protestantse huisvrouwenzangvereniging Aria Foor Holland uit Urk al als lid van onze vereniging ingeschreven. De bekende ariazangeressen Heintje Davids bijvoorbeeld, Sjoukje Spijker en Annie Schilder zijn er nog lid van. Dus ik weet niet of dat kan. Ik denk niet dat de Hema het bijvoorbeeld leuk zou vinden als er verderop in de straat een warme worstentent zich Schema gaat noemen. Ja, Hupfalderie4Holland is nog vrij volgens mij.