Gezondheid

AWBZ uitgaven zijn terecht


Er wordt 22.000.000.000,00 Euro per jaar uitgegeven aan Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten.

Voor mensen die een hekel hebben aan lezen hier alvast een ongefundeerd, tendentieus en nodeloos kwetsend filmpje

Nu is dit natuurlijk maar een flutbedrag en is het dus totaal oninteressant om te weten waar deze centjes aan besteed worden. En dat is gelukkig ook de mening van onze heerschers en daarom is ’t dus goed zo. En we willen het eigenlijk ook niet meer weten. Al dat gedoe altijd over dat geld.

Als je echter toch nieuwgierig bent naar de belangrijke zaken waaraan dit bedrag besteed wordt is er met vriend Google wel informatie te vinden. Zo leer je dan bijvoorbeeld dat een deel van dit flutbedrag wordt uitgegeven aan scootmobieltjes. De meeste scootmobieltjes worden niet of nauwelijks gebruikt omdat ze ongeschikt zijn om er mee door de winkels te rijden. Maar ja, als jij ‘m niet neemt, neemt een ander ‘m wel. En je kunt niet weigeren want ze worden je opgedrongen door de afdelingen maatschappelijk werk van de gemeente. Om deze investeringen goed te beveiligen worden er vervolgens mooie gebouwen neergezet om de scootmobieltjes in op te bergen. En laten we ook geen aandacht meer besteden aan de Zorgmoloch Philadelphia die enkele peanuts kwijtraakte. Waar er veel in de zak gestopt wordt kan er wel eens wat naast vallen. Hier kan toch niemand bezwaar tegen hebben. Verder kan toch niemand bezwaar hebben tegen de vergoeding voor medische noodzakelijke of niet noodzakelijke ingrepen en daarom heen hangende kosten.

Door de wijzigingen in het basispakket van de zorgverzekeringen zijn er nogal wat zaken die nu uit de AWBZ betaald moeten worden. Bijvoorbeeld alle plastische chirurgie van louter cosmetische aard en
besnijdenis, ook niet als het medisch noodzakelijk is. En omdat besnijdenis erg populair aan het worden is mogen de kosten voor de AWBZ best een stuk hoger worden dan de 8 miljard Euro die er nu jaarlijks voor wordt uitgetrokken. Niet alleen de kosten voor de ingreep maar ook de reis- en verblijfskosten voor het gehele gezin, in de ruimste zin moeten door de AWBZ worden betaald. En terecht. Tenslotte betalen we de premies hiervoor niet voor niks. Dus iedereen die wat te besnijden heeft kan dat gewoon laten doen. En ter voorkoming van discriminatie moet het zowel voor mannen als voor kinderen en vrouwen mogelijk zijn.

Gelukkig zijn praktisch alle inwoners van Nederland het er over eens dat er niet aan de AWBZ geklooid mag worden. En die paar notoire tegenstanders, die scootmobieltjes, cosmetische ingrepen of besnijdenis een overbodige luxe vinden worden gelukkig door onze heerschers de mond gesnoerd.

Bij Pauw&Witteman bijvoorbeeld werd er weer eens een ongefundeerd, tendentieus en nodeloos kwetsend filmpje vertoond. Gelukkig snoerde Jet Bussemaker al die opruiers de mond met met zeer krachtige bewoordingen. Enkele grepen maar weer voor P&W haters:
Goh, voor het eerst dat ik er van hoor, goeie resultaten bereikt in Vrankrijk; groepje van 5 jongeren uit Senegal hebben al afgesproken dat we zo niet met elkaar omgaan; normen en waarden, klip en klaar, mag niet in nederland; leerkrachten zijn verantwoordelijk; er komen gecertificeerde ouders; alle meisjes wel een injectie tegen baarmoederhalskanker maar controle op besnijdenis is grote inbreuk op privacy en integriteit en zus en zo.

Nou, daar hebben ze volgens mij niet van terug. In navolging van de anti-rookcontroleur komt er binnenkort een gespecialiseerde dooscontroleur. Aangekondigde controles zullen plaatsvinden op scholen, voetbalkantines en jongerendisco’s. De plekken waar hangjongeren zich plegen op te houden zullen voorlopig worden ontzien.

Een gedachte over “AWBZ uitgaven zijn terecht

  • wat een onzin, duidelijk dat Bert niet weet waar hij over praat. AWBZ is voor niet verzekerbare zorg, exclusief participatie. Het gaat hier om verpleeghuizen en zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. Scootmobiel valt onder de Wmo en dus niet onder de AWBZ. Chirurgie valt onder de Zorgverzekeringswet en dus niet onder de AWBZ. Plastische chirurgie en besnijdenissen vallen hier overigens niet onder (tenzij medisch noodzakelijk)Reis en verblijfkosten worden echt niet vergoed. Deze Bert kakelt als een kip zonder kop!

Reacties zijn gesloten.