JankverhalenVolksmennerij

Bekende Medelanders werden uitgevonden om de woede van Het Volk te kanaliseren

Foto door RODNAE Productions via Pexels

Politieke partijen werden uitgevonden om de woede van Het Volk te kanaliseren, heb ik lange tijd gedacht. Maar geldt dat alleen voor politieke partijen?

Meisje van Jan

Tijdens een monoloog van de buurman, die dol is op Max Verstappen, hoorde ik ook dat hij een gruwelijke hekel aan een van diens concurrenten had. Het fijne is mij ontgaan omdat sport niet mijn ding is en ik me ook niet voor kan stellen dat je verliefd bent op een of andere darter of andere kunstenmaker of daar een hekel aan kunt hebben.

Terwijl de stem van buurman maar door aan het cirkelzagen was hoorde ik dat het Meisje van Jan van de SP zijn voorkeur had maar dat ie van Rob Jetten moest schijten. Opeens schrok ik op uit mijn pogingen om uit te rekenen hoe lang het nog duurde voordat de buur zijn gelul zou stoppen om een boterhammetje te gaan eten. Zouden ze artiesten, darters en de damesvoetbalsters ook gebruiken om de volkswoede te kanaliseren? Of zouden ze daar ook televisieprogramma’s voor gebruiken. Mijn gedachten dwaalden af naar een gebeurtenis, heel lang geleden.

Keffend aan de bar

Ooit kwam ik op een middag mijn stamkroeg binnen en werd meteen doof door krijsende meiden die elkaar nog net niet de haren uit de kopjes trokken. De ene klootzak rolde tegen de andere droplul over de bar. Verhalen over ontrouw en wat ze wel allemaal niet met dat kutwijf zouden doen als die hun vent zou neuken. De kastelein kwam snel in mijn buurt staan, zette zijn glas dat ie inmiddels van ellende bijna doorzichtig had gepoets neer, en nam ook maar een neut. Het gekrijs ging door en er werd met pumps gedreigd. Wat vreselijk, dacht ik, om zo’n kloterelaties te hebben en dat je daar in de kroeg ruzie over zit te maken.

GTST

Toen de meiden na een uurtje vertrokken waren vroeg ik aan de barkeeper of hij die vreselijk ontrouwe mannen en vrouwen die het onderwerp van de bitchfight waren kende. Ja, zei de kastelein, ik zie ze wel eens op de televisie als ik aan het zappen ben, Goede Tijden Slechte Tijden of zoiets. Daar hadden ze het over, over acteurs in een sprookje. Daar zouden ze elkaar de nek voor hebben afgesneden. We namen er nog maar een, een dubbele.