Normen en Waarden

Belgische grenscontroleurs zijn een soort Nederlandse cosmetische handhavers

De Belgen gaan de grenzen controleren om vluchtelingen en andere gelukszoekers tegen te houden maar dan alleen op afspraak. Wat dat betreft doet me dit sterk denken aan hun Nederlandse collega’s die ook zo goed zijn in cosmetische acties.

 

Cosmetisch geloven
Cosmetische acties zijn gedragingen die anderen de indruk geven dat je echt betrokken bent maar feitelijk interesseert het je geen ruk. Zo herinner ik me het cosmetisch geloven van mensen die vooraan in de kerk gingen zitten maar feitelijk alles deden wat God verboden had. Cosmetisch is, zeg maar, een ander woord voor toneelspelen en dat mag zelfs nog erg slecht en doorzichtig zijn. Alle overheden zijn daar dag en nacht mee bezig terwijl de burger het alleen met de carnaval doet of tijdens het faken. Een cosmetische handhaving is een actie van de overheid om net te doen of je de zaak serieus neemt.

Afspraakverloting
Zo gaan de grensbewakers in BelgiĆ« alleen maar tijdens de kantooruren aan het bewaken en in de weekeinden zijn ze gesloten. Het is nog de vraag of ze ook aan bewaking doen tijdens de koffie- en pispauzes of tussen de middag met de schaft. Dat bewaken bestaat er overigens uit dat degenen tegen wie bewaakt moet worden aan de grens op een belletje moeten drukken en dan via de intercom met de dienstdoende bewaker een afspraak kunnen maken. Er zou al een enorme wachtlijst zijn en wie het langste staat ingeschreven maakt de meeste kans op een afspraak. Soms wordt er, net als bij de toekenning van huurhuizen van de corporaties, zo’n afspraak verloot. Dan maakt iedereen evenveel kans.

In Nederland ken ik dit verschijnsel van een cosmetische vorm van Je maintaindrai uit de rijke geschiedenis van mijn verzoeken, bezwaren en gevloek tegen en over de Nederlandse overheidsdiensten en vazallen. Waar je hier ook te raden gaat, altijd kunnen ze niet anders dan tijdens kantooruren.