GezondheidJankverhalen

Blaasonderzoek met rioolreinigingscamera voor huisdieren wegens giftige kankerstoffen in huis

De meeste woningen zijn een poel des verderfs. Als ze al niet met gebruikmaking van ziekmakende stoffen zijn gebouwd zorgen de bewoners zelf wel voor de rest. Zwaargiftige verf smeren we op de muren en de deuren. En geen hond die er op let wat er op het blik staat. Zal wel weer goed zijn voor tegen hart en bloedvaten. En kom nou, iedereen weet toch dat met water verdunde verf gezond is!

Vloerkanker
Vloerbedekkingen met honderd procent kankerverwekkende meuk erin leggen we argeloos op de vloeren. Want het is voorlopig goedgekeurd door de EU dus dan is het goed. We spuiten ons hele huis vol met lekkere geurtjes uit de spuitbussen zonder milieuverpestende drijfgassen. Of anders zetten we er wel een kaarsje onder, dus gezonder kan het niet. Spuit maar eens wat in je neus dan weet je hoe gezond die meuk is.

Arbeidsinspectie
Onze woningen zitten tot de nok toe vol met kankerverwekkende stoffen. Vanaf 1980 toen de Arbeidsinspectie een lijst van ongeveer 200 kankerverwekkende asbestproducten samenstelde weten de producenten, de bouwers, de controleurs en de handhavers precies waar ze de bewoners mee op gingen zadelen. Maar ja, de schoorsteen moet roken en als je er niet op bijt of in boort is de volksgezondheid op geen enkel moment in het geding.

Mestvaalt
Onze woningen zijn dus chemische mestvaalten. En dan vinden we het nog gek dat we kanker krijgen. En we vinden het nog gekker dat onze huisdieren hetzelfde krijgen. Waar zou dit toch aan kunnen liggen? We zijn het schoonste volkje van de wereld! We soppen en boenen de hele dag door het huisje dat het een lieve lust is. Nee, dat er steeds meer vrouwen hun woning laten verslonzen omdat ze geen tijd hebben want werken en druk, druk, druk, daar geloof ik niet in.

Poedelkanker
Maar ligt het misschien aan iets heel anders dan aan het het soppen en flodderen met enge producten waarvan de dieren telkens wat binnenkrijgen met hun gewas en gelik? Over de oorzaak van kanker bij honden en katten is weinig bekend. Wat we wel weten is dat kanker meer voorkomt bij huisdieren die in de stad wonen dan bij dieren die buiten de stad wonen en dat ze in huishoudens waarin gerookt wordt een 2x zo grote kans op maligne lymfoom hebben dan in huishoudens waarin niet wordt gerookt.

Maar het zit toch in de genen
Vreemd is dat in de meeste publicaties die ik lees de omgevingsinvloeden, zoals roken, teerproducten, straling etc. van minder belang worden geacht dan de erfelijke invloeden. Ook vaccinatiestoffen en andere medicijnen voor huisdieren zouden weinig invloed hebben op het ontstaan van kanker bij het huisdier. En over de invloed van de industrieel vervaardigde honden- en kattenvoer waarin de gekste stoffen van nog gekkere oorsprong worden verwerkt wordt nauwelijks gesproken, want tenslotte eten we zelf ook margarine. En ligt er ook niet een hoop troep in onze woningen waar de huisdieren over de grond rollen. Samen met de kinderen trouwens. Ja, dat vond ik wel gek allemaal toen ik voor nader onderzoek eens wat op het internet ronddoolde.

Astbest
Bouwproducten bijvoorbeeld kunnen kankerverwekkende stoffen bevatten. De bekendste kankerverwekker is wel asbest dat in duizenden producten onder een meervoud aan handelsnamen werd geproduceerd. Vooral de bruine asbest kreeg de schuld terwijl zijn broertje, de witte, net zo erg is. En niet te vergeten de rest van zijn familie die eind jaren ’80 even op de reservelijst geparkeerd werden om ze nader tegen het licht te houden. Dat waren onder andere dat mooie glas- en steenwol maar ook kit, pur en lijm zou een beurt krijgen. Nooit meer iets van gehoord.

APK
Opmerkelijk is dat er niet of nauwelijks wordt gekeken naar de oorzaken van het krijgen van kanker bij onze huisdieren maar dat er APK’s worden aangeboden. De wettelijke huisdierenzorgverzekering komt er aan. Dus dat wordt dan elke 3 maanden een blaasonderzoek voor het arme dier met zo’n rioolreinigingscamera in z’n plasser. De mensen met de gouden brillen en witte jassen ruiken weer poen en krijgen het nog drukker.