Geen categorieJankverhalen

Blindemannetjes

Blinde kippen
Gek eigenlijk dat niemand het er meer over heeft. Of je het had kunnen zien aankomen, die kredietcrisis. Allerlei belangrijk lijkende mensen hadden het niet zien aankomen. Sterker nog, “niemand kon dit zien aankomen”, dus logisch dat onze bestuurders en oppassers het ook niet hadden gezien. Maar sommigen hadden het dan wel niet zien aankomen maar er wel voor gewaarschuwd maar mochten gelukkig verder niks doen. Want het doel van een toezichthouder is natuurlijk uitsluitend om iets te registreren en leuke baantjes te genereren.

Ook de controleurs en dure ingehuurde snelle jongens zagen het niet aankomen terwijl je toch zou zeggen dat bijvoorbeeld accountants dit soort dingen van een flinke afstand al kunnen ruiken. Gelukkig was het dus een complete verrassing voor iedereen dat de pleuris was uitgebroken. Maar zeer begrijpelijk kreeg niemand de schuld omdat het onmogelijk was dat iemand dit had kunnen voorspellen. Wat een opluchting!

Als je een belangrijke functie hebt, vet salaris, auto met chauffeur, je secretaresse even over het buro leggen, dat soort verschrikkelijke dingen. En je moet dan voor je werk overal weer gaan praten hoe geweldig jij en je vriendjes wel niet zijn, lintjes doorknippen en saaie party’s aflopen. Ja, dan heb je natuurlijk geen zin meer om ’s ochtends of zo, bij het bakje koffie, even op het internet rond te gluren. Kijken of er zoiets als nieuws van het front is of wat de concurrent of de Europeese Centrale Bank doet. Je bent er dan wel voor ingehuurd, maar dat verstoort alleen maar de gezelligigheid. Interessanter is het natuurlijk om even naar de kijkcijfers van bijvoorbeeld Pauw&Witteman te gluren waar je gisteravond je zegje kon doen. En die brave jongens knikten begrijpend mee, maar dat wist je van tevoren al.

Je had ook van pure verveling iets aan bijscholing kunnen doen. Maar ja, wat is er nu zo leuk aan om te weten wat die nieuwe toxic assets nu weer betekenen en wat de VS staan te wachten en waarom dan wel? Ja, er waren dan wel van die doemschrijvers die al vanaf 2003 van die enge berichten op het internet dumpten. Fantasten allemaal, dus vooral geen aandacht aan besteden. Dat zijn toch maar gewoon fictieve en onbegrijpelijke cijfertjes waar niemand wat mee doet. En wat niet weet dat niet deert. Wat denk je wel wat er zou gebeuren als je de mensen zou waarschuwen. Maar als je al iets zou hebben zien aankomen had je het niet mogen vertellen om geen paniek te veroorzaken.

Kijk, dat is nou leuk, een vriendje belt op, hij weet nog een leuk commissariaatje voor in de verzameling. Zo, dat was ’t weer voor vandaag. En als er wat gebeurd zeggen we gewoon dat niemand het had kunnen zien aankomen. En als ze dan toch met het vingertje gaan wijzen zorgen we voor de gebruikelijke zondebok.

En als ze echt gaan zeuren hebben we nog wel een stelletje loosers bij de hand die toch al gewend zijn om overal de schuld van te krijgen.

Maar gelukkig zal dat niet nodig zijn want niemand kon het zien aankomen.