AsbestleedJankverhalen

Bootje asbest

Denk je veilig voor al die milieuvervuiling lekker gezond op een boot te gaan wonen en dan gaat het opeens regenen. De bewoners van 8 woonboten in Alkmaar overkwam dit na een brand in de buurt waar asbest vrij  kwam en op hun bootjes neerdaalde. De Gemeente heeft de mensen onmiddellijk gewaarschuwd dat ze er niet in moesten boren en zagen en dat de volksgezondheid op geen enkel moment in het geding was geweest. Geweldig toch!

Het feest gaat gewoon door
Nu kan er al nergens meer iets in de fik raken of er komt asbest vrij. Soms denk ik wel eens dat er bij elke brand asbest vrijkomt om het opruimen door de verzekering te laten bekostigen. In de brand, uit de brand? Dat is het gevolg van het ongebreidelde toestaan van het gebruik van asbest gedurende een jaar of tachtig. Zelfs toen er al wereldwijd onafhankelijke wetenschappers aantoonden dat je er kanker van kreeg ging het feest gewoon door. De afhankelijke adviseurs en buitengewoon onafhankelijke wetenschappers bedachten daar als antwoord, zoals gebruikelijk, een rustgevend verhaal voor. Dat je er niet in moest boren en zagen en dat je het rustig in of zelfs op je brood kon doen als je er maar niet in zou bijten. En daar luisterden de voorgangers van de huidige politiek samen met hun broodheren, de asbestindustrie, maar wat graag naar.

Gemeente wil dit keer geen kanker krijgen
Maar gelukkig mochten de watersporters weer snel naar huis. Maar dit keer moeten ze echter op eigen risico.   De Gemeente, die ooit al die vergunningen verstrekte  om kankerverwekkende meuk bij de bouw van die panden te gebruiken zag er bij hoge uitzondering eens vanaf om de verantwoordelijkheid voor het duiken in de asbestwolk van bewoners te nemen. De verantwoordelijkheid nemen betekent in dit verband dat het hele gemeentebestuur, de politici en zelfs de ambtenaren in plaats van de bewoners het risico op zich nemen om over een paar jaar de kanker te krijgen. Best dappere mensen dus. Alleen hadden ze dan even met die mensen van huis moeten ruilen. Maar dit keer had er weer een geleerde adviseur, een arts zelfs, gezegd dat het dood gaan aan longkanker niet zou opwegen tegen de gevolgen van een snelle verhuizing voor langere tijd uit je eigen vertrouwde kankerhuis. Want het zou zo maar een week kunnen duren voordat ze weer terug mogen. Ga daarom op advies van uw Gemeente en op eigen risico nooit langer dan 3 dagen op vakantie want een hele week is dodelijk. En zoek het verder zelf maar uit: „We zitten met een dilemma. We weten het als overheid ook even niet en dan kun je dat maar beter open en eerlijk op tafel gooien”, aldus de burgemeester.

Ze zijn weer geschokt
Gek hè, maar als ze als overheid vergunningen kunnen verstrekken die slecht voor je gezondheid zijn of zelfs dodelijk dan weten ze opeens alles beter en interesseert het ze geen zak dat er mede door die PR-verantwoordelijkheidszin honderdduizenden burgers de kanker krijgen. Nee, natuurlijk beweer ik niet dat het eigenlijk volkerenmoord is, want dat gebeurt alleen in verre landen en dan nog in onbeschaafde gebieden met nog onmenselijker heersers. Hier hebben we gelukkig professionele Geruststellers.

Update: Het opruimen duurt geen 2 dagen maar enkele weken of maanden want er was véél meer asbest vrijgekomen dan voorspeld, maar  het gezondheidsrisico voor de bewoners acht de gemeente klein. Het wachten is dus op de volgende update.