Jankverhalen

Bordpoepers

Het moet voor ieder weldenkend mens toch wel duidelijk zijn dat wij nooit iets verkeerd kunnen doen. Want tenslotte zijn wij zo wonderbaarlijk slim en razend intelligent dat alles wat er met ons gebeurt nooit onze eigen schuld kan zijn. Tenminste, als het onwelkome zaken betreft want leuke dingen zagen we al jaren van te voren aankomen.

Gelukkig kunnen we daarom altijd een paar zondebokken aanwijzen die al dat onwelkome gedoe op hun geweten hebben. En anders krijgen we er wel eentje opgediend door belangeloze behartigers van eigen belangen.

Zo hebben we gelukkig zelf geen schuld aan de puinhoop waarin we gedwongen werden door een woekerhypotheek met aanverwanten door de strot geduwd te krijgen door een woekerbank. Dan hadden ze ons maar niet moeten beloven dat onze krotten over tien jaar een miljard euro waard zouden zijn.

Ja, er stonden wel wat lettertjes over ‘resultaten uit het verleden’ maar dat staat ook op een pakje sigaretten en welke roker leest dat nou? Dus, andere belastingbetalers en jullie overheid, het is jullie schuld. Wij willen nu geholpen worden want wij zijn zielig en we leggen dus de drol op het bordje van degene die het maar op moet lossen.

Ook hebben we echt geen schuld aan alle ziektes die we oplopen door die rotzooi, die door al die kapitalisten wordt geproduceerd en ons door het mondje wordt geduwd. We moeten wel want het spul is goedgekeurd door de overheid en het is zo makkelijk omdat je zelf niet meer hoeft te koken.

Even in de magnetron zodat al die vieze levende dingen kapot zijn en je kunt happen. Ja, verse groente schijnt veel beter te zijn. Maar die moeten dan weer goed schoongemaakt worden omdat er soms, volgens de verhalen, wel eens een vies insect in zit.

Je moet er niet aan denken, al die levende dingen. Maar de hele dag alleen maar op groenten leven of zonder een berg schuld bij de bank is geen leven, dan kun je net zo goed gelijk maar dood zijn.