Geen categorieJankverhalen

Bouw je eigen leugenverzamelaar


De neus van Pinokkio werd telkens als hij weer eens stond te liegen een stukje groter. Jammer dat dit ook niet automatisch gebeurt als jouw favoriete liegbeestjes weer eens een kleinigheidje verdraaien. Je zou iets moeten hebben waarmee je elke grote of kleine leugen zou kunnen vastleggen. Iets om de score bij te houden van al dat gedraai, dat u om u heen hoort. Wij vergeten graag de leugens die door kleine en grote leugenaars dagelijks over ons worden uitgestrooid. Als je dat allemaal zou moeten onthouden, zou je een gigantische database nodig hebben. Geen beginnen aan dus en daar heeft dan ook niemand zin in. Maar stel je nu eens voor dat je een soort pinokkio-popjes op de vensterbank zou kunnen zetten met een mogelijkheid om de neus bij elke leugen groter te maken.

Misschien is het handige Pinokkio-popje, met uitschuifbare liegneus, zoals op de foto hierboven een oplossing voor het probleem. Even de werktekening (PDF) downloaden en je kunt meteen aan de slag. Je kunt ze maken van papier of karton maar met een beetje moeite zijn de maten aan te passen voor een levensgroot exemplaar, van hout of metaal. Die zou je dan in plaats van je huidige tuinkabouters in rijen opgesteld in de voortuin kunnen zetten. Het gezicht van uw liefste liegbeest, uw partner of kinderen, maar ook bijvoorbeeld een liegende politicus of een enge reaguurder kun je er op schilderen en de hele buurt is weer op de hoogte. Je kunt een foto maken van de vooruitgang en deze dan op het internet plempen ter ondersteuning van je beweringen. Alleen het dreigen hiermee zou al een oplossing zijn voor ongehoorzaamheid in het gezin of de relatie. Of je dit ook met kids of partner moet doen is afhankelijk van je vergevingsgezindheid. Mijn onderzoek in de buurt wijst uit dat partners nooit meer vreemd gaan. Wel krijgen de dames die zo’n figuur achter de raam hebben staan meer uitnodigingen van vreemde mannen voor een kopje koffie. Ja, dat is wel heel erg vreemd.

Bij andere notoire leugenaars die een publike functie hebben ligt dat anders. Het is de heilige plicht van het volk om ze bij voortduring te controleren op hun beweringen. Want democratie werkt alle kanten uit. Dus ook de kant uit die door politici zeer ongewenst is. Je kunt de poppen dus gebruiken als een soort persoonlijke schandpaal. En als iedereen er nu een stuk of vijf in de gaten houdt hebben we de draaikonten er zo uitgeselecteerd. Mensen die echt de balen van alle politici hebben kunnen de poppetjes bijvoorbeeld in grote getalen in de etalage van hun winkel zetten. Als je geen winkel hebt kun je altijd, eventueel samen met meerderen, wel ergens etalageruimte huren. De poppetjes kun je allemaal voorzien met een hoedje met de bedrijfskleuren van de Partij. Zo kun je in een oogopslag zien op wie je de volgende keer moet stemmen. Op die met de langste neus natuurlijk want dat is de beste politicus.

Wat ook leuk is, is onder de vensterbank een ren maken met hongerige knaagdiertjes. Zodat, als er genoeg leugens zijn verteld, de zwaartekracht er voor zorgt dat de pinokkio-pop van de vensterbank af lazert in een kooi met hongerige hamsters, want die heeft toch iedereen, en daar verslonden wordt. Je moet dan wel het figuurtje iets aanpassen door er alvast de poten onderuit te zagen. Het helpt wel niet echt maar alle beetjes helpen en het lucht op.

Werktekening (PDF)

Bron: BoingBoing