AsbestleedJankverhalen

De Asbestvrijverklaring geldt wel voor oude boten maar niet voor oude woningen

Booteigenaren en bootgasten moeten beschermd worden tegen asbest die ergens in boten van vóór 1994 aanwezig kan zijn. De eigenaren moeten een asbestvrijverklaring ophoesten. Dat geldt echter niet voor de eigenaren of verhuurders van woningen.

Asbestvrijverklaringsdiscriminatie
Als een bedrijf reparaties gaat uitvoeren aan een schip moet er een asbestinventarisatierapport aanwezig zijn. Nee, ik heb dit lange woord dit keer niet bedacht. Een asbestinventarisatie wordt uitgevoerd door speciaal daarvoor gecertificeerde bedrijven. Ze nemen monsters die in een laboratorium worden onderzocht op de aanwezigheid van asbest. Als je de kont tegen de krib gooit en je niet aan de asbestinventarisatieregels houdt krijg je een boete opgelegd die hoger is dan de waarde van je hele boot. Maar dan kun je altijd je boot nog verkopen!

Asbestinventarisatieverklaringsdiscriminatie
Bij woningen is dat allemaal anders. De volksgezondheid is daar nooit en op geen enkel moment in gevaar of in het geding geweest en zal het ook nooit worden. Als je bij woningen niet in de asbest bijt is het ongevaarlijk en je kunt het rustig op je brood smeren. Daar kun je als eigenaar of verhuurder rustig een huurder, bewoner of een bouwvakker aan laten klungelen zonder dat er een asbestinventarisatierapport nodig is. Bij mij bleek er asbest in de meterkast te zitten. En dan speciaal in een daarvoor geplaatste gasmeter. Maar het kan ook de watermeter zijn geweest. Kortom, alle bouwvakkers en meteroplezers mochten gewoon doorgaan met hun werk zonder dat de woningbouw er maar over piekerde om de huurder, de bewoner of de bazen van de bouwvakkers te vertellen dat iedereen die de deur van de meterkast open deed kanker zou krijgen. En nog steeds wordt er driftig met de deuren geslagen. Ook luiken van kruipruimten, prefab binnenspouwbladen en puivullingen zijn geliefde plekken voor asbest om zich te hechten. Maar niks geen asbestinventarisatie nodig. Duidelijk geval van asbestinventarisatieverklaringsdiscriminatie! Waar blijft Paul Ulenbelt als je hem nodig hebt?

Bron: De Telegraaf

Kennen jullie deze asbestboot nog?