Asbestleed

De ene mens mag meer de asbestkanker krijgen dan de andere

Gek dat je als bewoner van een woning waar een asbestonderzoek plaats vindt niet in een wit pak en beschermende dopneus moet kruipen terwijl 1 meter verderop de onderzoeker dat wel moet.

Proefkonijnen
Jij mag tijdens zo’n onderzoek waarbij er schilfertjes kankerverwekker van wat bouwmateriaal wordt afgesneden met een beitel rustig flink doorademend door het huis rennen. Gewoon over het vloerluik huppelen waar asbest in zit en waar op hetzelfde moment een monstertje wordt genomen is zelfs leuk. Mag je gewoon doen. En ook de kinderen mogen zich rond het vloerluik verdringen met een bammetje in de hand. Geen probleem dat jullie allemaal long- en darmkanker krijgen. Als de onderzoeker maar goed ingepakt zit want die mag niets overkomen.

Koekje asbest
Nu gun ik niemand de asbestkanker toe dus maak dan ook geen verschil in het te lopen risico. Want er wordt wel erg zorgeloos met belangen van de burger omgesprongen. Beleidsmakers en andere koekebakkers die tijdens de schaft nog nooit een filmpje hebben gezien over een asbestkankerlijder die al tientallen jaren volgehangen met zuurstofslangen en zijn laatste stukjes long uitspugend in een sputumbakje naar adem snakkend dood ligt te gaan zullen jou wel even vertellen hoeveel risico er wel niet door jou gelopen mag worden. Terwijl de boeken vol staan dat er maar 1 (één) vezeltje nodig is om je de kanker te laten krijgen. En jij zou geen pak aan moeten en geen dopneus moeten dragen omdat, zeggen de professionele lulkoekbedenkers, de risico’s te verwaarlozen zijn.

Kusje d’r op
Zou dat komen omdat er verschillende waarden aan een mensenleven wordt toegekend? Waarom moet een asbestonderzoeker meer beschermd worden dan zo’n vaak nogal zeurderige bewoner? Zou dat komen omdat wij als bewoners toch al gedoemd zijn? Dat de Organisatie van Belangen Verstrengelden dit weten? Weten dat al die lucht die zo’n woning wordt binnengezogen door de mechanische afzuigkappen tot de nok vol zit met kankerverwekkende meuk waarvan asbest er maar eentje is? Meuk die vroeger ook op het lijstje stond om afgeschoten te worden en waar we nu al 20 jaar niets meer over horen. Glas- en steenwol, lijmen en kitten, purschuim en zo nog een stel. En is dat witte pak en die dopneus alleen maar als susgebaar bedoeld. Als snoepje voor het slapen gaan? Als kusje d’r op?