Geen categorie

De Fooienpotspelen

Waarzeggers stonden altijd op de kermis in zo’n fladderend stuk tentdoek met een glazen bol en zagen er uit als iets waar geen hond het op zou kunnen. Met krakende stem en een wrat op de neus voorspelden ze alle mogelijke onzin over je toekomst. Als de adviesprijs € 1.95 was en je moest echt die stuiver terug kreeg je een toekomst vol kanker en zelfmoorden. Als je een piek fooi gaf waren de maagden niet aan te slepen en zou je op de baantjesroulatielijst van een politieke partij worden geplaatst. Met bijbehorende reisjes naar Uganda en een gouden Mercedes.

Het waren mooie tijden maar de baantjes van de waarzeggers zijn nu ingepikt door lieden die tot ieders verbazing ontdekten dat ze meer dan twee woorden achter elkaar konden schrijven of zeggen en graag in een tutu tussen de schuifdeuren staan om een stukje voor het familieklapvee op te voeren dat het er eigenlijk wel over eens was dat geen hond het er op zou kunnen. En dan wordt je in dit land al gauw iets op de televisie, in een kamer of een andere reclamedrager. Dus wordt je journalist, politicus of deskundige en mag je de hele dag op kosten van de mensen die nooit naar de kermis gaan in een glazen bol zitten loeren. Of je de PVV niet ziet, of Wilders. En dan begin je met je vak.
Om de twee woorden zeg je Wilders boeboeboe of PVV foeifoeifoei of metzunnalluh. Want dat is om de aandacht van de kermisklanten vast te houden die alleen maar deze woorden willen horen. En je voorspelt wat de bokstentgapers graag willen horen, dat het slecht afloopt met Wilders en De Verdoemden en dat Henk en Ingrid een toekomst tegemoet gaan vol kanker en zelfmoorden als ze niet tot inkeer komen. Maar als de verwaarloosde weeskinderen Henk en Ingrid zich bekeren en hun fooien geven aan de Waarzeggerij dan wacht hen een toekomst vol maagden (en die koffieacteur voor de meisjes dan). Nee die baantjesroulatielijst is jammer genoeg vol.