Geen categorieJankverhalen

De Grote Knal


De meest gestelde vraag op dit moment is hoe lang de kredietcris en die prachtige depressie dan wel kan duren. Weer geen hond die er iets zinnigs over duft te zeggen. Vooral politici en bankjonges doen daar nogal wollig over. Geen nood, ik hou van duidelijkheid dus ik heb ’t even voor u uitgezocht.

Volgens gezaghebbende kringen hangt er nog een kleine quadriljoen dollar aan waardeloos papier boven de markt. Gebakken lucht dus. Nou overdrijven die Amerikanen altijd een beetje. Bij hun is een quadriljoen hetzelfde als bij ons een triljoen, althans dat hoop ik maar, dus dat is weer apenootjes en valt ’t weer mee. Voor de berekening hebben we in elk geval zo min mogelijk nullen genomen. Twaalf vonden we wel genoeg, hoe de bedragen ook genoemd worden.

Maar om een beeld te geven, dan toch maar even. Het Bruto Nationale Product van de USA is ongeveer 14.000 miljard dollar. Een biljoen dollars (voor de bluffende amerikanen dus een quadriljoen) is het bedrag waarvoor de VS 70 jaar (ja, bij hullie ook) nodig hebben om dat met zijn allen, wereldwijd bij elkaar te verkopen. We praten hier dus niet over de winst hierop want dan zouden ze 700 jaar nodig hebben om het terug te verdienen. En dan zou ’t laatste betekenen dat er ook nog belastinginkomsten zouden zijn. Om u gerust te stellen, mijn berekening, behalve van die winst dan, kloppen volledig. Want belastinginkomsten zullen er nagenoeg niet zijn.

Valt nog allemaal best mee, want gelukkig kan de schade wereldwijd gedeeld worden.

Zo is het BNP van alle landen ter wereld bij elkaar opgeteld een slordige 54.000 miljard dollar. De hele wereld zou dus bij gelijkblijvende groei slechts 25 jaar nodig hebben om de verloren poet terug te verdienen. Jammer, ik moet u teleurstellen want in mijn florisante berekening ben ik uitgegaan van het feit dat we dan even stoppen met leven. Ik begrijp dat er nu milieumenschen zijn die teleurgesteld afhaken. We moeten echter vooruit met de geit en daarom heb ik berekend dat de chaos 54 jaar gaat duren.
Dus tegen het jaar 2070 begint de zon weer te schijnen.

Als echter de overheid doorgaat met haar ongebreidelde roof- en spilzucht duurt ’t 108 jaar. Maar gelukkig bestaan we dan al heel lang niet meer.

2 gedachten over “De Grote Knal

  • Al schiet je me levend

    Over 3 jaar betalen we met kraaltjes en hangt er bij het benzinestation een bordje:”Voor een spiegeltje hebben wij geen wissel kraaltjes”

  • In GB drukken ze er een paar miljard pond bij. Met het overnemen van de Zimbabwaanse dollar wordt dat gat ook weer pinda’s.

Reacties zijn gesloten.