Geen categorie

De Lachende Liegers

Er werd teveel over geleuterd, achteraf bezien. Mensen die je volledig vertrouwde disten met ingehouden achterbakse vrolijkheid, want zoiets voel je gewoon, allerlei verhalen op over Sinterklazen en Zwarte Pieten en zakken en wortels voor zo’n paard en ga maar door. Ze trokken er een heel erg eerlijk gezicht bij waardoor mijn wantrouwen groeide.

Misschien kwam dat omdat ik bij het zien van dat soort gezichten dacht aan de eerlijke kop van mijn grootvader die, als ie weer eens stomlazarus uit de kroeg kwam, op de vraag van mijn grootmoeder of ie weer gezopen had, steevast ontkennend antwoordde met bijpassende opengesperde zeer eerlijk ogende ogen ter onderstreping van zijn onschuld.

Dus toen mijn neef binnenkwam, die dakdekker was, en die zonder enige aanleiding luidkeels beweerde dat ie Sinterklaas bij zijn werk op ‘t dak had zien rijden, op klaarlichte dag, wat nergens op sloeg omdat we het over de buurvrouw hadden die wat dan ook deed met de petroleumboer, vond ik het tijd worden om de hele zaak op te blazen.

Jullie liegen allemaal dat je barst, brulde ik tegen mijn moeder – want moeders zijn altijd verantwoordelijk en dus schuldig -, jullie hebben mijn hele leven verpest, ook al toen ik mee moest naar die kerk waar ik in een boekje moest lezen dat je lief voor Je-zus moest zijn terwijl ik toen nog geeneens een zus had en nu dit weer met die kutsinterklaas.

Let maar op, brulde ik verder, over 60 jaar zullen jullie er wel spijt van krijgen. Dat je altijd je kinderen maar met een lachende leugen van alles hebt wijs gemaakt. Over zo’n kutsinterklaas en lief zijn voor je zus terwijl je helemaal geen zus hebt. En dat jullie je kinderen, het meest waardevolle dat er bestaat, met bijpassende zeer eerlijk ogende ogen, niet meer in de zak naar Spanje zullen sturen maar naar een zandbak hier heel ver vandaan.

Om de kinderen aldaar met bijpassende opengesperde eerlijk ogende ogen van alles en nog wat wijs te maken over die kutsinterklaas en dat iedereen lief voor elkaar moet zijn en je je zusje niet mag slaan of ophangen. Dus zullen ze in een zak terug komen en het land zal dan weer geschokt zijn en boeren stoppen 5 minuten met het zoeken naar vrouwen zodat alle zakken (m/v) met of zonder zussen in paniek raken en hun leven even geen zin meer heeft. Zo ongeveer moet ik het toendertijd gebruld hebben, maar ja, je brult wat af, als kind.