Asbestleed

De rioolmonteur kroop onwetend door het asbestluik

Het valt me nu pas in, maar er is ooit een monteur van een rioolreinigingsbedrijf van der Velden uit Nijmegen de kruipruimte in gekropen terwijl later bleek dat minstens het luik daarvan vol asbest zit.

Yoga op een asbestmatje
Vanwege het geluid van dat paard dat telkens in mijn halletje stond te pissen en waar ik al eerder wat over schreef, dacht ik dat het er ook wel op leek dat het riool in de kruipruimte mogelijk kapot was en alle rommel rechtstreeks de kruipruimte in werd gestort. De onderhoudsafdeling van Standvast Wonen stuurde toen een paar monteurs van de firma van der Velden Rioleringsbeheer. Geen fijne job, zo’n klein luik en dan die krappe kruipruimte. Maar de monteur deed waarschijnlijk veel aan yoga dus die zat er in een mum helemaal in.

 

Asbestwolk
Deze hele gebeurtenis was ik alweer vergeten totdat ik een artikeltje schreef over kruipruimtes, leidingsschachten en daar rond dwarrelend asbest. Toen pas viel het me in dat daar een of meerdere monteurs van de firma van der Velden in opdracht van Standvast Wonen hadden rondgekropen om te kijken waar mijn klacht vandaan kwam. Een stoffige klus en vooral omdat er zoals later uit een rapport van Search bleek dat er in ieder geval asbest in het luik zat. En misschien ligt er ook nog een asbestwolk op de bodem van de kruipruimte. Afkomstig van asbestkoorden in gasmeters, asbestplaten in de spouw en nog een paar locaties. Maar dat is slechts mijn subjectieve inschatting want zelfs ik ben geen expert.

Bootvakkers
Ik heb een paar weken geleden de firma van der Velden middels een mailtje op de hoogte gesteld van deze gezondheidsbedreigende situatie. Er wordt niet op gereageerd. Gek eigenlijk dat je voor werkzaamheden aan een oude boot wél en voor een woning waar iets aan gedaan moet worden géén asbestvrijverklaring moet hebben. Is de gezondheid van bouwvakkers minder waard dan van bootvakkers?