Volksmennerij

Elke zotje zijn eigen grotje

Kinderen zijn dol op de poppenkast en kijken daarom graag naar de avonturen van Jan Klaassen en Katrijn, dus waarom zouden min of meer volwassenen dat niet mogen.

Persoonlijk jankmokkel
Mensen zijn spiensers en gluurders en kijken het liefste, maar onopvallend, naar het gedoe van andere mensen. Daar kunnen ze langer naar kijken dan naar een paar honden, een slapende kat of een bloemetje met een bijtje. En het maakt ook niet uit of ’t levende beelden danwel die in de bioscoop of electronische, die van de televisie, zijn. Dit bestuderen van de medemens wordt gebruikt om het eigen gedrag bij te stellen en de plaats in deze wereld te bepalen. Zo zie je dan ook vele Katrijnen die, na het kijken naar Goede Tijden Slechte Tijden, hun eigen Jan Klaassen zitten toe te schreeuwen dat ze zeker van hem zouden gaan scheiden, de kids mee zouden nemen en ‘m helemaal kaal zouden plukken als ie ook maar een fractie zou doen wat het lekkere ding van de serie met dat jankmokkel deed.

Moonwalkend krijswerk
Deze gluurbehoefte komt ook tot uiting bij de gebeurtenissen die ook sterk aan een poppenkast doen denken, maar dan groter. Je ziet mensen met open mond kijken naar koningen die met een toiletpot staan te gooien of minister-presidenten die staan te schaterlachen. Ook zie je deze glurofilie op kermissen waar dan duizenden spiensers over je schouder staan te kijken en als een gek staan te duiden* als jij met een hijskraan in de weer bent. Ook voetbalwedstrijden, acrobaten in een circus of bij kamerdebatten en vooral het darten op de televisie gooien in dit verband hoge ogen. Als de wedstrijd of de Kung-Fu-film is afgelopen zie je dan ook overal JeSuisPijltjes elkaar een borrelnootje in de bek gooien en JeSuisBruceLees een wedstrijdje krijsend moonwalken doen met de JeSuisMichaels. Van de vorige zin is de inhoud wat veranderd en opgeliefd want we willen dit stukje eens een keer leuk houden.

Stemmutsen
En dat is meteen ook de reden dat ik het hier nu eens een keer niet wil hebben over de poppenkast van De Religies en dan vooral die Ene, de Vredelievendste, met bijpassende Jan Klaassens die dan ook nog de plaatsvervanger van d’r eigen Katrijnen zeggen te zijn en ook even niet over de poppenkast van de politiek waarbij Het Volk gedoemd is de Jan Klaassens te moeten spelen en de Katrijnen die mutsen waarop ze gestemd hebben.

Alles over grotten, gluren en duiden:
* Gluurduiders
* Nog duidender

Een gedachte over “Elke zotje zijn eigen grotje

  • Breinbrouwsels

    Goed plan @Dorus maar er komen hier niet zoveel zotjes met een grotje.

Reacties zijn gesloten.