Nieuws

Fakeleuningen

Nietsvermoedend loop je vanuit het lift- en trappenhuis de deur uit en breekt de nek op het spiegelgladde brugdekje van de voetbrug tussen dat trappenhuis en de appartementen.

Toen was een balustrade nog heel gewoon
Oorspronkelijk bestond het voetbrugje uit een betonnen plaat, het brugdek, met aan elke kant een mooie balustrade uit staal. De toegangsdeuren van zowel het trappehuis naar de voetbrug als ook die van de voetbrug naar de appartementen was uitgevoerd in buitendeurfunctie. Dus volledig met rubberkader ten behoeve van de tochtwering en goed werkend sluitmechanisme. In de oorspronkelijke toestand kon het brugdekje ook best wel glad worden maar daar bestond de mogelijkheid nog om je vast te grijpen aan de balustrade. Door de openheid had ook de wind nog eens vrije toegang zodat in vele gevallen sneeuw en vocht snel kon verdampen of werd weggeblazen.

Grabbelglas
Alleen voor die oorspronkelijke toestand is er een bouwvergunning afgegeven. De latere aanpassingen zijn dermate ingrijpend geweest dat een nieuwe vergunning zou moeten worden aangevraagd. Men heeft dit verzuimd zodat de voetbrug nu een illegaal bouwwerk is geworden. Deze aanpassingen bestaan uit het aan beide zijden plaatsen van verdiepinghoge glaspanelen over de hele lente van de voetbrug. Maar dan niet, zoals je zou verwachten, aan de buitenzijde van de balustrade maar gewoon ervoor. Zodat argeloze struikelaars die de leuning willen pakken wanhopig tegen een stuk glas aan staan te klauwen. Ook een dak zat er niet in waardoor sneeuw en regen volledige toegang hebben.

Van functie ontheven
Ook zijn de buitendeuren van hun functie ontheven door er tocht- of binnendeuren van te maken. Hiervoor werd er een deel van de reeds loshangende rubberkadering niet meer gerepareerd omdat het, volgens dit, zo zei de monteur, van hogerhand niet nodig werd geacht omdat ’t toch maar een ‘binnengebeuren’ betrof. Opeens hoorde de voetbrug dus bij de appartementshallen maar dan zonder vloerbedekking of waterdichte wanden. Om ’t helemaal een binnengebeuren te maken werd het sluitmechanisme ook nog buiten werking gesteld door de schoot naar binnen te drukken en met een schroef te fixeren. Nu zijn ’t van die zwaaiende tochtdeuren geworden. Niet alleen de balustrades zijn van hun funtie ontheven maar ook de deuren.

Omkatten
Zonder bouwvergunning werd er een voetbrug tot doorgaand halletje met tochtdeuren omgekat. Maar dan zonder dak en dichte wanden en zonder te voldoen aan de bouwregelgeving en die welke gaan over de veiligheid. Contacten met de corporatie brachten alleen maar afwijzingen en een jamaar discussie. Bij de Gemeente zijn ze na enkele maanden uitgezocht in de regels van het Bouwbesluit, ze konden gelukkig niets vinden zodat ze niet kunnen handhaven.

Wir haben es
De gevaarlijke situatie blijft bestaan. Bij vochtig weer tieren de algen welig en bij vorst is het een ijsbaan. In beide gevallen dus spiegelglad en dus levensgevaarlijk omdat men de leuningen achter glas heeft gezet. Voor zover bekend hebben slechts enkele bewoners of bezoekers waaronder ikzelf een smak gemaakt. Het wachten is op een definitieve klapper. En om nu te voorkomen dat belanghebbenden en verantwoordelijken straks niet jankend kunnen beweren dat ze het niet hadden geweten, dat niemand het had kunnen zien aankomen en zorgplicht toch alleen iets van de ziekenfonds is, tref je hier dit epistel aan.

Tenslotte meen ik me te herinneren dat een voetbrug zoals hier het geval is wel een bouwwerk maar geen gebouw is en dus niet onder het Bouwbesluit valt. Dus dan zoek je niet in het Bouwbesluit maar in die welke betrekking hebben op loopbruggen in de industrie of machinekamers. Of zoek eens bij bruggen.

Update: 11-11-2018

De toegangsdeuren zijn nu voorzien van een automatische deuropener zodat bewoners en bezoekers de handen vrij hebben om hun val te breken.