Geen categorie

Gegrilde Piet

Zwarte Piet was vroeger zwart omdat hij door de schoorsteen kroop om de pepernoten in je schoen te doen. Dan nam hij de mooie oranje wortel die jullie in je schoen deden voor het paard van Sinterklaas weer mee terug. De mensen hadden vroeger geen CV en stookten dus met kolen. Dat is een soort zwart stoepkrijt waar ze ook diamant van maken. De rijke mensen hadden antraciet en de arme stookten met eierkolen of briketten. Door het stoken met die kolen ontstond er veel roet in de schoorstenen. Vooral bij de arme mensen. Die gingen dan ook vroeg dood door mijnwerkerslongen.

Die arme Zwarte Piet kwam zo smerig als een roetmop met een zwarte wortel bij het paard van Sinterklaas. Dat paard stierf dan ook voortdurend aan maagkanker door het steeds maar weer moeten eten van kankerverwekkende roetwortels die hem door de kinderen werden opgedrongen. Veel Zwarte Pieten en Sinterklaaspaarden demonstreerden dan op 6 december – want het werk moest wél doorgaan – dat het een lieve lust was met borden waarop iets stond als ‘Kinderen Moordenaars’ en ‘Het is al 1953’.

Niemand deed er wat aan want in 1953 hadden we zat aan onszelf door de watersnoodramp en de bromfietsen moesten voortaan op het fietsenpad. Dus de aanvoer van verse Zwarte Pieten die uit Afrika werden gesleept om asiel te zoeken in Suriname en daarom zonder importheffing aan Sinterklaas in Spanje konden worden verkocht, ging maar door. Tot enkele jaren geleden. Toen grepen de weldenkende mensen in onze samenleving in. Tenminste, ze zeiden er iets over. Vooral op de televisie en om hun blog vol te krijgen.

Vanaf dat moment werd ieder jaar tegelijk met de pepernoten die in de winkels opdoken de goeie ouwe Zwarte Piet gegrild. De voor- en tegenstanders van zwarte wortels buitelen over elkaar heen. Opeens blijken er kleine racisten van 3 of 4 jaar te zijn die geen gele of groene Piet willen maar gewoon een zwarte. Ouwe mannen die de hele wortelindustrie willen afschaffen. Krijsende kinderen die bang zijn dat Sinterklaas het nu echt voor gezien houdt en mama’s die mijmerend over een zwarte klaas dromen.

Ik stel voor om voortaan elk jaar de Roast of Santa and Piet op de televisie te houden. Dan kan iedereen zijn of haar zegje doen en het publiek mag dan met de meegebrachte eierkolen en briketten gooien.