Geen categorieJankverhalen

Godsdienst competitie

Niet alleen in Italie maar ook in Vaticaanstad zijn ze zoals bekend helemaal sportgek en dat is te merken. Uit het Vaticaan komen er nu geruchten als zou er een Commissie Betaald Bekeren CBK worden ingesteld. Zoals alle commissies zal ook deze na gedegen onderzoek en het toepassen van hoor en wederhoor met een advies komen. Verwacht wordt dat dit advies in zijn geheel zal worden overgenomen door de Federatie van Bekerende Godsdiensten FBG welke nu nog zetelt in Vaticaanstad.

Het is de bedoeling dat op termijn de zetel van de organisatie iedere maand wordt verplaatst naar een van de vestigingsplaatsen van de deelnemers. Ook zal er elke week een nieuwe voorzitter worden gekozen. Volgens een van de woordvoerders heeft de organisatie veel geleerd van het verleden, maar ook van het briljante organiserende vermogen van andere internationale organisaties. De opdracht aan de CBK is om te onderzoeken in hoeverre de Bekerende Godsdiensten bereid zouden zijn om hun activiteiten middels de Federatie Bekerende Godsdiensten te laten organiseren.

Dit zou dan moeten gebeuren op de manier zoals dat nu in het internationale voetbal geregeld is. Het doel moet zijn om te komen tot meer transparantie en eenduidige regelgeving en het Betaald Bekeren een meer professionele uitstraling te geven. Vroeger, toen voetballen nog heel gewoon was, waren er in het wilde weg ongeorganiseerde wedstrijden waarbij maar wat gedaan en geklungeld werd. Er werd nauwelijks gecontroleerd bij buitenspel bijvoorbeeld. Dat is tegenwoordig heel anders geregeld met dank aan de FIFA.

Met het bestuur van de diverse bekerende godsdiensten wordt momenteel overleg gevoerd over de invulling van de plannen. Enkele thema’s waar de commissie zich momenteel nog over buigt zijn onder andere: – Wel of geen thuiswedstrijden; – Het gebruik van reclamemateriaal zoals maskers en spandoeken of folders en foetussen; – De verwerving en de verdeling van de subsidies en reclame-inkomsten; – Wel of geen vriendschappelijk competities met de niet-bekerende concurrenten; – Toelaatbaarheid van vrouwelijke spelers; – Stille of rumoerige omgang met overheden en de bekering daarvan. Zoals gebruikelijk is bij alle commissies wordt er in november van enig jaar een rapport verwacht.