Geen categorie

Heersers knechten hun dienaren

Als je redelijk kunt kantklossen of vliegtuigjes vouwen wordt je, vooropgesteld dat je lid wordt van een indoctrinatiepartij en dus snel kunt folderen, vanzelf minister of kamergeleerde. En dan begint het zoete leven pas. Je kunt alle kromme, domme of waanzinnig leuke ballonetjes oplaten en zelfs tot wet en regel verheffen en behoudens enkele zeurders vindt iedereen het prachtig.

Dat later zal blijken dat het inderdaad kromme, domme en waanzinnige ballonnen waren maakt niet uit. Als je pech hebt moet je even een lulverhaal voor een of andere wc-eend houden en daardoor alleen al wordt je vanzelf burgemeester of hotemetoot in Europa of bij de VN.

Dat je met al je kleuterplannen en mooie luchtballonnen de werkelijke dienaren van Het Volk, de ambtenaren, knettergek maakt, zal je weinig boeien. Je krijgt stapels interne memo’s en rapporten van de ambtenarij waarin uit de doeken wordt gedaan dat het toch niet zo’n goeie ballon is die jij aan het oplaten bent. Dat er door jouw ballon 10.000 ambtenaren bij moeten komen. Maar daar kijk je niet naar want wat weten die ambtenaren er nou allemaal van.

En hoezo budget, er is toch poen zat. Jij bent de Onfeilbare, dus ze doen maar wat jij zegt want daar zijn ze tenslotte voor ingehuurd. En zeuren mogen ze al helemaal niet want door jouw jaarlijkse lawine van ca. 314.000 kamervragen over de leukste en vooral buitenlandse onderwerpen zorg je al gauw voor een extra werkgelegeheid bij de ambtenarij van 800.000 man.

En zo’n ambtenarij is natuurlijk wel handig om als zondebok te fungeren als er eens een kleinigheidje fout gaat. Dan kun je ze de schuld geven van gigantische budgetoverschrijdingen en in alle openheid verklaren dat niemand het had zien aankomen want de ambtenaren hadden maar een beetje door het raam zitten staren.

Gelukkig, omdat wij natuurlijk een echte democratie hebben waar we, joost mag weten waarom, erg trots op zijn,  hebben we geen Hoeder van Volk en Vaderland, zoals het leger dat doet in Turkije. Want dat zou er slecht uitzien als je door een flink arrestatieteam wegens staatsgevaarlijke en volksvijandige activiteiten van je bed werd geplukt en in het dolhuis zou worden opgesloten waar je de rest van je leven zou moeten kantklossen of vliegtuigjes vouwen.