GezondheidNormen en Waarden

Het Land van de Smeerkezen

Hoe we het hebben klaargespeeld om wereldberoemd te worden als het schoonste volk op aarde is mij een raadsel. Mogelijk hebben we altijd al een perfect draaiende propagandamachine gehad die hele werelddelen kapot gooide met foto’s en filmpjes van Zeeuwse meisjes die de was aan het ophangen waren. Of van fris geschuurde klompen die op indrukwekkende klompendroogrekken stonden te drogen.

Nou, dat was dus iets van vroeger. Toen aankomende huisvrouwen nog een stevige opleiding kregen op de Huishoudschool.  Een school waar je absoluut niet kon afstuderen in rappen of Windows maar waar schuren, mattenkloppen, luiers strijken, koken zonder magnetron en zuinigheid werd onderwezen. En niet te vergeten, een school waar de meiden werden klaargestoomd voor het Hoogste Goed: de opleiding tot La Perfecta Casada.

Een school dus waar de meisjes al jong leerden prioriteiten te stellen. Zoals de perfecte temperatuur van een pilsje dat aan De Man verstrekt werd nadat Hem de schoenen werden uitgedaan en vervangen door de pantoffels en de afstandbediening voor de draadomroep. Maar vooral werd er alles wat er maar te leren viel over reinheid onderwezen.

Van het witten van de kelder tot het luchten van de zolder. Van het kloppen van matten en dekens en alles daartussen. Van het schrobben van houten vloeren met groene zeep en soda en soms met schoon zand. Van de wekelijkse tobbedans waarbij als laatste de jongste telg aan de beurt was om in de poel van onbekende ziekteverwekkers het immuunsysteem te trainen. Maar ook over het poetsen van de koperen deurbel met koperpoets om de rommel van neuspeuterende en kontkrabbende bellletjesdrukkers te verwijderen.

Dat is nu allemaal afgelopen, over en uit. De huishoudscholen zijn samengevoegd met alle andere scholen en dus verworden tot opvanggebouwen en hangplekken voor oudere kinderen. Om de verveling te verdrijven worden er cursussen gegeven zoals ‘Hoe zet ik een computer uit’, ‘Fietsenhokganbang, voor- en nadelen’, ‘Hoe vraag ik een uitkering aan’. Over het reinigen wordt natuurlijk wel wat geleerd. Daarvoor hangt er een bordje op de toiletten met de tekst ‘handen wassen als je zin hebt’.