Geschiedenis

Hoe de democratie van vrijheid, gelijkheid en moederschap spontaan is ontstaan

cakejes
…dan eten ze toch cake…

Op een mooie dag in mei 1789 lagen Jean en Marie in de weide te rollebollen tot Marie d’r BH dichtknoopte – want slipjes hadden ze toen nog niet – en tegen Jean zei dat ze er genoeg van had.

Jean in alle staten en zwaar beledigd vanwege dat hij de beste stier van de omgeving was, zoals alle vrouwen die hem ooit waren tegengekomen zouden bevestigen. Nee, zei Marie, dat bedoelde ze niet want het ging nu even over vrijheid, gelijkheid en moederschap.

Grassprietje
Marie legde het uit terwijl ze rustig en ditmaal zonder het gewicht van Jean op haar rug lag met dat bekende grassprietje, dat in elke Franse film meespeelt, tussen haar tanden. Ik heb er genoeg van, zei ze, genoeg van telkens weer met de pet in de hand langs de weg te moeten gaan staan of er misschien een keer een Poederpruik in z’n sjees langs gesjeest komt.

Rokken omhoog
Ja, Jean kon dat wel begrijpen, hij vond dat ook altijd kut. Maar, zei Jean, jij staat toch nooit met de pet in de hand langs de weg want dat doe ik altijd. Jij staat daar met je rokken omhoog, dus uh. En die Poederpruiken vinden er trouwens geen bal meer aan als er niemand met de pet in de hand langs de weg staat, dan kunnen ze net zo goed thuisblijven. Daar gaat het nu niet over, zei Marie, waar het over gaat is dat we het hieperke uit de schuur moeten halen en dan via de Bastille wat gevangenen bevrijden teneinde in de Tuilerie├źn wat te gaan protesteren en dan even de Poederpruiken te guillotineren. Meer is ’t niet.

Gluurders
Ik vind ’t best zei Jean, maar dan wil ik wel dat ’t over vrijheid, gelijkheid en broederschap gaat. Want Jean had een zeer, zeer goede vriend die homo had. Dat is goed, zei Marie en ze stond op floot op haar vingers en uit de bosjes kwamen een stuk of 10 gluurders die zich heel betrokken voelden en dus ook mee zouden gaan. Dus zo werd het moederschap ingeruild voor broederschap en dat zou nog grote gevolgen hebben. En daar gingen ze. En vanaf die tijd heerste er Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap in heel Europa en ging Het Volk de lakens uitdelen.

Blauwdruk
Boze tongen beweren dat het zo helemaal niet is gegaan maar dat die hele toestand door de EU=maniakken in elkaar werd gezet. Want, zeggen ze, voor een omvangrijke revolutie heb je een heleboel poen nodig om wat lui om te kopen, crisisacteurs te casten, externe huurlingen met eigen gereedschap in te huren en valwerktuigen te laten slijpen. Dan is het grassprietje tussen de mooie tanden van Marie echt te weinig. En, zeggen ze er dan hangend met gekruiste armen over de heg bij, dit is echt geen blauwdruk geweest voor gebeurtenissen die later in de geschiedenis van de grootste roofpartij sinds Eva die appel pikte plaatsvonden. En dan fluisteren ze iets over Romanovs, WO 1, 2 en 3, Pensioenrooftochten, Roofunie Europa en nog veel meer.