Jankverhalen

Huurlingen vervangen soldaten

huurling

Het gebeurt al eeuwenlang op die manier. Overal in de geschiedenis zie je huurlingen opduiken. Ze worden meestal bij een tekort aan de eigen soldaten ingehuurd. Maar er zijn meerdere redenen denkbaar om dat te doen.

Bijvoorbeeld omdat de eigen legers minder betrouwbaar zijn voor de doeleinden van de machthebbers. Of omdat de publieke opinie gepamperd moet worden.

De VS trekt haar troepen terug uit Irak en Afghanistan bijvoorbeeld. Want dat wil het stemvee en er waren verkiezingen, dus. En zodoende zitten er ruim 250.000 huurlingen feitelijk oorlog te voeren terwijl de eigen soldaten worden teruggetrokken of verplaatst naar een ander leuk gebied natuurlijk. Geweldig voor de reguliere media en dus geruststellend voor het gebreinwaste stemvee. En Obama maakt zijn beloftes aan zijn fanclubje waar. Rebel Report heeft er een artikel over.

Het mooie van dit model huurlingen is dat ze onder geen enkel oorlogsrecht vallen. Want het zijn naturlijk geen soldaten van een regulier leger maar op papier slechts adviseurs of beveiligingsmedewerkers. Ze krijgen van hun uitzendburo een geweldige training bij een heus opleidingsinstituut. Daarna gaan ze werken bij de beveiligingsfirma Blackwater dat goede contacten heeft met de amerikaanse overheid. En dus worden ze al heel lang ingezet voor alle mogelijke klussen die overheidsdiensten, wegens gezeur van de media of gedoe met parlementaire enquetes, zelf niet kunnen doen. Zo zien we Blackwater, dat is de meest bekende, en nog een paar honderd onderaannemers opduiken of genoemd worden bij vele, meestal op oorlog lijkende, gebeurtenissen waarbij ze meestal onzichtbaar blijven. In de media wordt een dergelijke betrokkenheid al gauw toegeschreven aan de CIA terwijl de uitvoering feitelijk gebeurd door de klusjesmannen want dan kan de overheid de handen in onschuld wassen.

Dit artikel werd in 2009 al eens geplaatst en veel gelezen door communicatiadviseurs van politieke partijen en de wapenindustrie in binnen- en buitenland.