In Arabië kunnen ze best een paar graden missen

Sharon Dijksma, staatssecretaresse en van de Partij voor de Armoe Amoeben, heeft het gehad met opwarmingsdingen zoals gas en zon. Samen met gelijkgestemde experts zit ze in Parijs om de aarde aan banden te leggen door een verbod om meer dan 1,55 graden op te warmen.

Negatieve opwarming
Of dat allemaal lukt weet ze niet. Ze zou al blij zijn als ze de aarde kunnen bewegen om maximaal 1,58 graden op te warmen. Daar hebben we nog een hele klus aan, met z’n allen, zegt Sharon. Landen als Ijsland, Groenland en Ierland liggen dwars want die zouden best wat meer opgewarmd willen worden terwijl Venezuela en Indonesië pleiten voor een negatieve opwarming van -12 graden. Maar ze wil ook aan de zengende hitte van de zon wat doen.

Zonnestraalemissiehandel
Het kan niet zo zijn, zegt Sharon, dat het in Arabië en het Meer van Maracaibo 45 graden is en dat wij in Nederland het moeten doen met een plens regen plus een suffe zomer van 19 graden. Onze kinderen staan straks niet alleen met het water aan de lippen door de CO2 maar dreigen ook nog eens uitgedroogd te worden door de zonnestralen. Daarom moet de EU zich hard maken voor een emissiemarkt waarbij de landen die wel wat emissie missen kunnen hun warmte verkopen aan de landen die het nodig hebben. Zo kan Jemen wel 5 graden missen en die aan Nederland verkopen zodat wij het hier op zo’n druilerige regendag ook eens een zomer van 24 graden hebben in plaats van 19.

Bron: De Telegraaf