Jankverhalen

Jan Smit: Koos Albers is schuldig

We kunnen er heel erg kort over zijn, zegt Jan Smit van Interpret BV, voor al uw interpretaties, uit Volendam, Koos, Koos Krommenhoek (1) en niemand anders is de enige die schuld heeft aan de wereldwijde scheidings- en fotoverbrandingspandemie die in 1984, zoals gezegd, de hele wereld geselde. Verdrietzoekers aller landen verenigden zich toen om wenend in scheidingen uit te barsten.

In dat jaar werden er driehonderd keer meer scheidingen uitgesproken dan dat er huwelijken werden voltrokken. Er waren zelfs mensen die speciaal vanwege een scheiding verkering zochten of gingen trouwen. Over steden en dorpen hing maandenlang een verstikkende rook omdat er iedere avond snikkende mensen in achtertuintjes foto’s aan het verscheuren en verbranden waren. Mensen die de kroeg binnenkwamen zonder het vereiste bewalmde, van roetvegen voorziene en betraande gelaat werden met argwaan bekeken en mochten ook niet meer ter communie.

Jan Smit, tevens part-time psycholoog, heeft er een verklaring voor. Ik denk, aldus Jan Smit, dat Koos bij de mensen een oerbehoefte aan verdriet heeft losgewakkerd (2). Het was er dan ook de tijd voor. Iedereen wilde datgene wat een ander had, maar dan dubbel. We hebben zoiets al eens eerder gezien bij de BH-verbrandingen (3) en hier en daar stak het in de buurt van woestijnen wel eens de kop op maar nooit zo vreselijk als bij ons in 1984.

(1) Meer over de dader

(2) Meer over loswakkeren

(3) Meer over BH’s