Jeroen vouwt sla
Informatie die tot ons komt wil nog wel eens onnauwkeurig worden. Naar gelang er meer tijd verstrijkt en het aantal doorbrievers groter wordt kun je vreemde resultaten verwachten.
Postfluisteraar
Een mooi voorbeeld is een spelletje wat we op de lagere school al eens deden. Iemand fluisterde een boodschap in het oor van de eerste leerling en die fluisterde de boodschap dan weer door naar de volgende. Als de laatste leerling dan het resultaat moest vertellen was ’t altijd wel lachen geblazen.
Postbus 51
Zo werd de oorspronkelijke ingefluisterde boodschap “pool slaat vrouw de ziektewet in met salami” veranderd in “Jeroen Pauw ligt ziek te bed en vouwt sla in de bamie”. Het verhaal over de Pool die met een stuk worst zijn vrouw de ziektewet in sloeg is vergeten en Jeroen Pauw krijgt na jaren nog steeds telefoontjes en kaartjes met “sterkte” en “beterschap”. En Sonja Bakker lanceert een nieuw gerecht voor haar lijndiscipelen “Bamie met sla“. Nog leuker wordt het als iedere leerling na het doorfluisteren van de boodschap naar een ander klas gaat en zijn boodschap daar weer aan de eerste leerling influistert. Die brengt zijn boodschap over naar zijn buurman en gaat dan weer naar de volgende klas. En zo maar door totdat het aantal klassen “op” is.
Parlementaire democratie
Deze proef zal waarschijnlijk vaker zijn uitgevoerd met als resultaat “zoveel hoofden, zoveel zinnen”. Aan informatie hangt dus vooral de lucht van de boodschapper en je komt meer te weten over de boodschapper dan over de informatie. Aan dit prachtige verschijnsel hebben we stapels complottheoriën en al dan niet wetenschappelijke of religieuze geschriften te danken. Ook wordt deze prachtige onvolkomenheid zeer professioneel in onder andere de politiek, de media en de reclamewereld gebruikt. Hier treft trof u een handleiding aan tot de Deep States ze verboden verklaarden.
Nooit geweten dat Jeroen kookboeken schrijft.
[Hele ouwe lezers weten dat ik dit stukje al een jaar of 10 geleden op het in internet gooide en dat het toen niet werd gelezen omdat ik nog niet beroemd was.]