Geen categorie

Juryrechtspraak wordt ingevoerd, alle rechters ontslagen

Gelukkig is het nu afgelopen met die onafhankelijke rechters, die maar een beetje uitspraken doen of straffen opleggen, waar iedereen zich aan ergert en waar een gewoon mens geen touw aan vast kan knopen. Behalve natuurlijk als je echt wel schuldig bent en toevallig de mazzel hebt dat er een heel gunstige uitspraak voor je volgt. Per 1 januari a.s. krijgen ze nu eindelijk allemaal ontslag en worden ze vervangen door de juryrechtspraak, behalve die Rijdende Rechter dan, want die zorgt ook voor de nodige kijkcijfers.

Voor de juryleden, die in Amerika zomaar van de straat worden geplukt en dus onafhankelijk zijn, is het een leuke tijd. Er staan honderden televisiecamera’s en duizenden journalisten dus je wordt vanzelf wel een echte Celebrity, en de broodjes zijn gratis. Als je een paar keer aan zo’n juryfestijn hebt meegedaan wordt je voor alle talkshows uitgenodigd en daar beur je ook weer een stapel dollars voor. Er zijn juryleden die op die manier multimiljardair zijn geworden. Het is voor juryleden niet nodig om hun beweegredenen te motiveren dus ze kunnen gewoon eens naar de onderbuik of naar het hart luisteren. Kijk, dan zijn we in een klap ook van al die kommaneukerij van de advokaten af.

Nederland gaat het voorbeeld van de Amerikanen volgen maar geeft daar toch een eigen smaak aan. We gaan gebruik maken van een reeds lang bestaand onafhankelijk en onbevooroordeeld systeem, dat van de Kijkcijferinquisitie. De gewone inquisitie kent iedereen natuurlijk want daarbij werden heksen verbrand. Als ze onschuldig waren fikten ze af en als ze niet in de hens gingen waren het echte heksen. Want heksen kunnen niet branden. Simpel systeen en iedereen tevreden. De Kijkcijferinquisitie is natuurlijk heel wat anders want we steken heksen niet meer in de fik omdat we stukken beschaafder willen lijken.

De Kijkcijferinquisitie, de nieuwe juryrechtbank, bestaat, zoals nu eigenlijk ook al, uit alle onpartijdige, onafhankelijke en belangeloze vertegenwoordigers van de nieuws- en actualiteitenrubrieken, de kranten, minstens 1 ministerie of toezichthouder en de adviseur of expert die het meeste op televisie is geweest. Die laatste wordt overigens altijd tot voorzitter van de jury benoemd. Dag en nacht zullen alle rechtzaken realtime op de televisie en het internet te zien zijn in uitzendingen die allemaal Kijkcijferinquisitie heten. Om er voor te zorgen dat alles onpartijdig, onafhankelijk en belangeloos verloopt kan er per sms (1,85 per bericht) gestemd worden tot een uur na de uitspraak. Van de vorderingen wordt de jury voortdurend op de hoogte gehouden door de opiniepeilingindustrie. Mooier en rechtvaardiger kunnen ze het niet maken.

Update 20-10-2009
De eerste try-out van Kijkcijferinquisitie was gisteravond al te zien en was verdeeld over enkele actualiteitenvaststellingsprogramma’s op de breinwasbuis. Er was als verdachte een bankier ingezet. We vonden het maar magertjes omdat er geen getuigen waren opgeroepen. De naam van de juryrechtspraak zal op verzoek van een parlement waarschijnlijk veranderd worden in “So, you think you’re not guilty”.

3 gedachten over “Juryrechtspraak wordt ingevoerd, alle rechters ontslagen

 • goed idee, alleen werkt het beter als je mensen niet voor het smsje laat betalen, maar iedere sms-inquisiteur 1 euro per smsje geeft. Dan kunnen jury-/inquisitieleden in Nederland ook een centje bijverdienen.

 • nou ja hier gaat het dus ook niet. de html tag werkt hier wel. dus is mijn voorbeeld niet zichtbaar voor jou. gewone link werkt echter niet hier….

 • aardig inspiratie deze maand ! en vermakelijk. hier nog even een antwoord op je reactie :

  Breinbrouwsels zei…
  Een heel gedoe met dat linken van linken, ik heb 't ook nog niet helemaal door:)

  oktober 19, 2009 2:54 PM

  eerstkoffie zei…
  werkt gewoon niet in dit formulier. normaal kies je in je browser 'copy html-tag' en tussen de >< zet je dan het woord. bijvoorbeeld sjaak maar nu dus niet…..

Reacties zijn gesloten.