Geen categorie

Komt een man bij de dokter

Met stijgende verdwazing zie ik een eenzame, wat nors kijkende man, in de wachtkamer zitten. Braaf wacht hij op de vragen die de dokters Jeroen en Paul ongetwijfeld aan hem zullen stellen. Kennelijk is hij een heel apart geval want de rest van de wachtkamer is dit keer volgepropt met studenten..

De man schrikt op. Vroeg die dokter nu echt om zich maar even te ontbloten? Afwachten denkt de man, als dat zo is herhalen ze het nog wel een keer. Maar het blijft stil en dus begint de man maar te praten want hij heeft een hekel aan stilte. Hij spreekt over normen en waarden, over samen uit, samen thuis en vooral over de kennis van nu in het licht van morgen.

De camera zoomt in, dat ziet de man aan het lampje, en dus gaat hij wat fermer spreken en recht hij zijn rug. Dan vraagt een van de dokters weer iets en gelukkig had de man het antwoord al lang voordat er een vraag was op het puntje van zijn tong liggen. En de man vertelt over mooie dingen zoals vertrouwen, normen, waarden, over zijn plan om nog heel lang te blijven. Een rilling ploegt door de wachtkamer en hier en daar hoor ik kreten van afschuw.

Dan zijn de studenten aan de beurt om vragen te stellen. De man zegt telkens dat hij de vraag begrijpt en daarom dus ook vaak bij oude vrouwtjes op driehoog achter komt zodat nu iedereen weet waar hij over praat en onderbouwt zijn antwoord met de kennis die hij nu heeft als het gaat over het vertrouwen en de normen en waarden daarvan. Daar hebben de studenten niet van terug dus ben ik gelukkig niet de enige die verdwaasd zit rond te kijken.

Net als het leuk begint te worden omdat een pittige jongedame met vlammende ogen begint met het fileren van de patiƫnt besluiten de dokters dat de man rust nodig heeft. Zelfs de ongelovigen in de wachtkamer slaan hun ogen ten hemel. Zo komen ze er nooit achter wat er met de man aan de hand is.

Maar de dokters hebben gelukkig weer een oplossing. Ze gaan nog even in een geheime zitting door en de toeschouwers, die hun neuzen tegen het ruitje in de deur van de wachtkamer hebben gedrukt, worden verwezen naar een ongezond rokende server. Wie is toch die geheimzinnige man en begrijpt iemand wat hij zegt en vooral, waarom iemand dat wil weten?