Politiek

Komt een Politicus in de Kroeg

Om in de kroeg populair te worden moest je op zijn tijd een goeie mop vertellen die nog niemand kende of oneindig veel rondjes voor de hele tent geven. Want daar gaat het tenslotte om in kroegenland. Lachen, gieren, brullen en af en toe een klein glaasje nuttigen natuurlijk.

Dat is tegenwoordig helemaal niet meer nodig want als je alleen al het woord ‘politiek’ of ‘politicus’ laat vallen ligt de hele kroeg te gieren en te brullen van plezier. Hier en daar tref je natuurlijk nog wel eens een aspirantkroegtijger aan bij wie het schuim op de bek komt te staan maar dat gaat al heel gauw over.

Niemand weet meer hoe het allemaal zo gekomen is. Dat je je alleen al bij het horen van een lachwekkend woord de ballen uit je broek lacht. Maar het is nu eenmaal zo en het wordt steeds erger. Laatst riep een klein kind in het winkelcentrum heel baldadig ‘politiek’ en zo’n 124.000 bezoekers rolden gierend van de lach over elkaar heen, er werd spontaan een polonaise georganiseerd en de stickers met 5% korting werden vervangen door die met 95% korting.

De bezoekers hebben tot laat in de nacht doorgefeest en er was maar één slachtoffer. Een politicus die ook in het winkelcentrum was om te folderen of zoiets kon er allemaal niet om lachen dus die werd door de rest nog doder gelachen toen hij van afschuw en onbegrip over zoveel onbegrip besloot ter plaatse politiek correct dramatisch te doen en dus te sterven. Hij zeeg dus neder en zoals altijd kreeg hij vele lachers op zijn handen. Het was een zooitje, maar wat hebben ze gelachen.

Zou het komen omdat bestuurders, politici en gelijkenden zo leuk uit de hoek kunnen komen dat iedereen ze er met veel plezier weer in zou willen trappen? Omdat een burgernathoudende papper zegt dat een puinhoop van een platgebombardeerde Gazastrook dwars door Amsterdam niet de schuld is van de politiek omdat ze slechts amateurs* zijn en dus geacht worden nergens de ballen verstand van te hebben? Ja, dat is natuurlijk weer lachen.

Of omdat een bankzitter van de Nederlandse Bank rustig beweert dat niemand al dat gedoe met kredietcrisisjes, Ijslandzeefjes en Woekerbankjes had kunnen zien aankomen, dat hullie slechts amateurs * zijn en dus nergens de ballen verstand van hoeven te hebben? Ja, dat is ook gieren natuurlijk. Daarom lachen we ons maar weer de bekende doch kennelijk afwezige ballen uit de broek om te voorkomen dat we na gaan denken. Want dan ben je zó uitgelachen en kun je naast die vent in de kroeg gaan zitten, die met dat schuim op de bek.