Mechanische ventilatie veroorzaakt longkanker

Bij mij ligt er na enige tijd weer een laagje stof op de vensterbanken. Omdat ik zelf gelukkig een leesbrilletje nodig heb vallen de stofplekken in de woning nauwelijks op. Maar je kunt ervan uitgaan dat de hele tent vol ligt.

Stof is eindig
Nu is het verheugend dat ik al vroeg leerde dat stof op een zeker moment stopt met zich te vermeerderen. Dus als je gewoon wacht komt er niet meer bij en kun je het dus ’t beste laten liggen. Want over een week heb je anders toch weer zo’n laag. En ik zet toch al een paar keer per dag alle ramen en deuren open dus als het teveel wordt dan waait ’t wel weg. De ramen en deuren moet je echter niet te vaak open zetten want dan worden de plafonds en de wanden goor van de uitlaatgassen en duizenden soorten fijnstof.

Vezeltjes
Het stof dat ik wel goed zie liggen is dat spul op de vensterbank in mijn slaapkamer. En daar ligt dan niet alleen het gewone huis-, tuin- en keukenstof van vroeger maar er liggen ook heel kleine fijne vezeltjes. Nee, ik kan ze zonder leesbril niet zien maar dit zou dan dat mooie fijnstof moeten zijn waar soms de kranten bol over staan. Dat spul dat veroorzaakt wordt door automobilisten die geen elektrische auto hebben, door rokers en door de opwarming van de aarde natuurlijk.

Kankerventilator
Het mechanische ventilatiesysteem in mijn woning en in de rest van de flat bestaat uit een ventilatorkastje dat via een paar luchtkanalen de lucht uit de kamers zuigt en door de schoorsteen afvoert. Een soort veredelde afzuigkap. De ‘verse’ lucht wordt met moeite door kieren en meestal kapotte afdichtingsrubbers van de ramen aangezogen. Dat ze kapot zijn kun je horen aan het fluitende geluid bij de ramen en deuren als je de mechanische ventilatie op de hoogste stand zet. Deze aanvoer van verse lucht is niet volgens het boekje omdat de verse lucht van boven het dak aangezogen moet worden, waar de vervuiling minder zou moeten zijn, en niet van de straat. Maar vooral in de stad maakt het misschien wel weinig uit. Een veilige optie zou een ruimtepak zijn. In elke woning zit wel zo’n kastje dat dag en nacht op de minimale stand door blijft zuigen en door de bewoners maximaal 2 tandjes hoger kan worden gezet. Er komt dus met allerlei stoffen en gassen gemengde buitenlucht binnen die daar verder maar blijft hangen want een afzuigkap is geen stofzuiger.

Lucht tekort
Omdat het aanzuigen van die vers genoemde lucht bij gebrek aan ventilatieroosters niet erg lukt wordt er dan dus ook maar lucht uit de kruipruimtes, de spouwmuren en de asbestschachten voor de leidingen en luchtkanalen je woning binnen gezogen. Dat moet gewoon want anders staat zo’n luchtventilator happend naar lucht voor de kat z’n kanarie te draaien en zal de geluidshinder in de vorm van wanhopig krijsende afzuigkappen niet om aan te horen zijn. En de aangezogen lucht uit die spelonken zit vol met asbest en andere keramische en kunststof meuk. Je hele hut ligt dus vol met rommel dat best slecht voor je gezondheid is en waardoor je met grote waarschijnlijkheid over een jaar of tien in de Radboud of het CWZ ligt met zo’n zuurstofslang in je neus. Maar de volksgezondheid is niet in het geding geweest. Gelukkig maar dat niemand het weet.

Frisse lucht is niet fris
Maar toen las ik een opruiend bericht in De Telegraaf  waarin onder meer stond: ‘Luchtverontreiniging is zelfs een van de belangrijkste milieu-oorzaken van kankersterfgevallen in het algemeen. Volgens het instituut is er voldoende bewijs dat vervuilde lucht longkanker veroorzaakt. Experts hebben daarvoor een grondige evaluatie gemaakt van de meest recente wetenschappelijke onderzoeken.’  Zomaar in de media stond dus een bericht dat de volksgezondheid mogelijk wél in het geding is. Je gelooft net niet, zomaar in de MSM. Maar als je de echte media niet gelooft heb ik nog wel een andere bron.

Werkverschaffing Handhavers
Dat is geweldig nieuws en je zou dan ook verwachten dat de hele GGD in rep en roer is en feest gaat vieren want er is weer wat in het geding. En dat de Gemeenteraad vloekend over het College valt want nu kunnen ze niet meer bezuinigen op de ambtenaren van de Omgevingsdienst want daar moeten mensen bij en de hele toko moet gaan overwerken. Die Omgevingsdienst neemt nu niet alleen nog tomatenkweekingenieurs uit Wageningen aan maar echte bouwvakkers. Geweldig nieuws dus zou je zeggen want nu gaan ze er tegenaan! Ik kan u gerust stellen. Ze doen niks. Hooguit zul je straks, zo net voor de volgende verkiezingen, eens iemand van een politieke partij iets horen zeggen en na de verkiezingen is het weer stilte, pappen en nathouden. Alleen de mensen van de SP maken zich er kennelijk druk om. En al heel lang. In 1997 werd er al eens een schokkend artikel gepubliceerd over De Cannenberg bij Maastricht waar de luchtkanalen knettervol zaten met asbeststof.  Jammer, dat nu dat hele artikel, dat hier gelinkt was, opeens niet meer te vinden is ( augustus 2014). Misschien wel net zoveel asbeststof als er bij ons in de luchtkanalen en de woningen is gezogen door de afzuigkappen en mechanische krijsinstallaties.