AsielzoekersleedJankverhalen

Met een geweldig uitzicht en elke dag verse negers

Vroeger was het een populair gebied om vakantie te vieren en om naar de worsteling met de zee van ontelbare asielzoekers te kijken onder het genot van een glaasje wijn. Maar dat is nu afgelopen.

Dobbervlotenleed
Conchita raakt haar kamers aan de kust in Lampedusa niet meer verhuurd. Ze klaagt steen en been nu er geen verse aanvoer meer is. Het is gestopt, de asieleisersindustrie heeft haar operatiegebied naar Turkije verlegd. De Middellandse Zee is opgedroogd. Nergens meer een dobberneger te bekennen. De toeristen blijven weg. Waar ze eerder elkaar verdrongen en wel 1000 euro per nacht wilden betalen om op het balkonnetje te kunnen kijken naar de avonturen van asielzoekers op een paar honderd meter van hun hotel is het nu doodsstil. Geen dobbervloot, toeristenhandel dood, is daar een gevleugelde uitdrukking. De verrekijkers die langs de hele kust staan opgesteld en die je tegen inworp van 1 euro 3 minuten mag gebruiken staan nu vleugellam in de verte te staren.

Kietelcomité
De eerste vraag die mensen stellen als ze om informatie komen, zegt Conchita, is of er wel elke ochtend dobberbootjes aankomen. Ja, wat moet je dan, zegt ze. Je kunt moeilijk de mensen wat wijs maken. We hebben zelfs de jongens uit de buurt ingehuurd om asielzoekertje te spelen met bijbehorend hulpgeroep. Maar het gaat op den duur opvallen als er telkens dezelfde asielzoekers met dezelfde T-Shirts de verdronkene spelen. Want op een afstand gaat dat nog wel maar toeristen willen er met de neus bovenop staan. Die komen naar het strand om in de slachtoffers te porren of het wel echt is.

Plofzoeker
Ze maken dan foto’s voor thuis en kunnen dan vertellen hoe spannend het was om in zo’n dobberneger te prikken. Ja, en als het slachtoffer dan begint te giechelen omdat ie niet tegen kietelen kan sta je als organiserend comité natuurlijk weer zwaar voor lul. Dus we zijn er maar mee gestopt en hopen nu dat ze in Turkije door mijnenvelden worden opgeblazen zodat ze dan hier weer terug komen en we weer echte drenkelingen hebben om mee te werken.

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels