Volksvermaak

Met een leger van tinnen soldaatjes met houten geweertjes en opblaasbare tanks willen we de Russen te lijf

Ze komen niet alleen kogels tekort maar ook de mensen die met die dingen moeten werken. Al jaren wil er dan ook geen hond meer het leger in om daar, als crisisacteur, net te doen of je soldaat bent.

Opblaaspolitici
Steeds meer zie je dan ook onze kazernes en andere militaire objecten bewaakt worden door beveiligingsbedrijven en het voer en de drank wordt gebracht door een cateringsbedrijf of Het Meisje van de Slijterij. Tijdens oefeningen moeten onze soldaten pang-pang roepen om het geluid van echte kogels of zelfs losse flodders na te bootsen omdat ze het echte spul niet krijgen. In de wervingsfilm die ze op de televisie vertonen laten ze de mannen en vrouwen zien dat ze straks niet Het Volk gaan beschermen maar aan ontwikkelingshulp gaan doen en negertjes de billen afvegen. Nou, ja, dan kun je net zo goed in een AZC gaan werken. Generaals zitten in hun commandoposten, hier te lande maar vooral elders wegens de buitenlandtoeslag, met Legopoppetjes te oefenen in de inzet en de verplaatsing van troepen want de echte hebben ze niet. De popjes die tijdens de manoeuvres ‘sneuvelen’ worden gewoon hergebruikt. Net als op de filmset waar cowboyfilms gedraaid worden zijn onze schepen gemaakt van bordkarton met een serpentinekanon en onze tanks zijn van hetzelfde spul waar ze die opblaaspoppen om te naaien en opblaaspolitici om genaaid te worden van maken. Gelukkig kunnen we ons geld kwijt aan de opblaaszielepoten die hier op veler verzoek tegen de klippen op klotsen.

Timmerfranzgeblèr
In de commandoposten staan kleurige beeldschermen en zitten mensen op toetsenborden te hameren, om mooie grafieken te maken, die laten zien met hoeveel procent de paraatheid van onze troepen vanaf 1945 is toegenomen. En dat is geweldig. Ik weet bijvoorbeeld dat er tijdens een grote Nato oefening in 1967 in Duitsland ruim 23% van het materieel en de manschappen inzetbaar was. De rest was op cursus of stond in de garage of bij de wapensmid te wachten tot er weer geld was voor nieuwe of 2e hands onderdelen. Mijn bazen stonden met tranen in de ogen als volleerde Timmerfranzen formulieren in te vullen over die percentages en logen er maar een hoop bij omdat ze anders thuis in Seedorf door de hele familie uitgelachen zouden worden. Weet je nog, zou er dan zo’n etter van een langharig stuk neef op een verjaardag vragen, weet je nog oom de generaal dat jullie tijdens een Red Alert met 3 man, een dood vogeltje en een scherpe zakdoek de Russen tegen stonden te houden? En nu loopt hetzelfde langharig tuig, maar nu met een pak aan, te gillen dat ze die Russen wel even een lesje willen gaan leren. We zetten ons hele leger in, schreeuwen ze dan, met alle nagellak die we hebben!

Slaapkamerleuter
Ministers schrijven al jaren hetzelfde geleuter aan de 2e Kamer en de hele inventaris daarvan slaapt rustig door. Want er is een brief gestuurd en ontvangen zodat er niks meer gedaan hoeft te worden tot het na een paar jaar tijd wordt voor hetzelfde copypaste stukje waarin slaapverwekkende termen staan als renteontwikkeling, geloofwaardige bijdrage in internationaal verband, het beschermen van de fysieke en digitale knooppuntfunctie. Er staat niks in over de miljoenen terroristen die via uitgekiende knooppunten ons land in gejast worden met hun complete Persoonlijke Standaard Uitrusting aan echte AK-47’s en genoeg bommen om alle torentjes, kazernes en andere overheidsgebouwen in puin te leggen inclusief al die opgeblazen kikkers. Wat op zich natuurlijk een geruststellende gedachte is. Dat dan weer wel.

7 gedachten over “Met een leger van tinnen soldaatjes met houten geweertjes en opblaasbare tanks willen we de Russen te lijf

 • Breinbrouwsels

  Jammer, je bent echt een Ongelovige:-)

 • Ik geloof veel, maar niet over het delen van condooms.
  Dat deden ze misschien toen ze nog van kippenleer werden gemaakt.

 • Breinbrouwsels

  Fred spijkers was dat. https://nl.wikipedia.org/wiki/Fred_Spijkers Eerst z’n hele leven naar de kloten geholpen en daarna afgekocht met 1,6 miljoen schadevergoeding terwijl het hele dossie tot 2026 als staatsgeheim onder zegel ligt, naast die spullen van de vuurwerkramp en Srebrenica. Het lijkt er sterk op dat burgers structureel door hun dienaren genaaid worden en ongezien de vinketering mogen krijgen.

 • Zoveel jaar geleden was er toch ook een klokkenluider die tijdens zijn werk ouders moest gaan vertellen dat ze een bord minder hoefde op te scheppen die avond.
  Dat was iets met granaten die vanzelf ontploften bij gebruik.
  Hij verdomde het om dat de mensen te vertellen omdat het aan het materiaal lag.
  Jarenlang hebben ze de man zwart gemaakt en op elke mogelijke wijze getreiterd.
  Weet niet precies meer hoe dat is afgelopen.
  Maar neem alleen de ontploffing in Enschede met dat vuurwerk, daar klopte uiteindelijk ook helemaal geen zak van en iedereen bleek overal van af te weten.

 • Breinbrouwsels

  Er was laatst gedoe over dodelijke slachtoffers bij mortieroefeningen in Mali. Meuk die al 50 jaar in de mottenballen ligt te roesten wordt er gebruikt om onze jongens te vermoorden. Je hoort er niks meer van. Als soldaat durf je toch niks meer af te vuren omdat het gewoon in je handen kan ontploffen! Stelletje schorum, ze zullen wel een brief sturen dat het een menselijke fout van de manschappen zelf was en hullie er niks aan konden doen.

 • Wel eens van mijn broertje gehoord die nou alweer zo’n jaar of 30 daar zijn tijd door brengt in het leger, dat er 2 soorten helmen bestaan.
  Een echte goede en een beduidende mindere in kwaliteit, deze werden meegegeven naar gelang de ingeschatte veiligheid risico.
  En bloed serieus ook nog, hij vond het zelf nog normaal ook dat dat gebeurde.
  Dus als je chef het verkeerd ingeschat heb, dan heb je mooi pech gehad met je waardeloze helm op je kop.
  Zou mij niks verbazen als dat met meer spullen zo is daar die ze gebruiken.

Reacties zijn gesloten.