GezondheidJankverhalen

Neuswarmers tegen snotterziektes


Vroeger, in die goeie ouwe tijd, waren slaaphemden en andere nachtelijke vodden heel gewoon. Zelfgebreide neuswarmers, slaapmutsen (nee, die andere) en slaapsokken waren vooral als bescherming bedoeld en niet zoals nu, als opwekkend middel voor de pitpartner of slaapmuts (ja, die dus). Als buitenste verdedigingslinie van het immuunsysteem zorgden deze warme lappen er voor dat je vel niet teveel afkoelde. Want daardoor kwam er minder lekker warm bloed in die buurten en dus ook geen witte bloedlichaampjes en andere soldaten om indringers te killen. Miljarden mensen hebben zich door de eeuwen heen op deze manier verdedigd tegen verkoudheden, griepen en andere snotterige ziektes. Ze hadden meestal totaal geen idee hoe dit allemaal in zijn werk ging en waarom je niet mocht afkoelen, maar ’t hielp wel.

Tegenwoordig wordt dit als complete onzin verkocht door de nieuwe wetenschappers, de Here hebben hun ziel, omdat fruitvliegjes en witte muizen er geen last van hebben. Of omdat statistieken dat laten zien of omdat ze het niet waar willen hebben want dat komt hun bazen van Big Pharma even niet uit. Want je geeft tenslotte je geld niet uit aan een warme pyama als je voor datzelfde bedrag ook hele bergen paracetamol of dergelijk soort snoepjes kunt kopen. En jezelf warm houden helpt dan wel, maar omdat het wetenschappelijk niet bewezen is, helpt het niet. En die snoepjes van Big Pharma helpen ├ęcht, kijk maar naar de dure reclame op de breinwasbuis.

Wij van de Breinbrouwselarij vertrouwen echter liever op de eeuwenoude wijsheden van onze oma’s en moeders. Die hebben niet voor de kat zijn kanarie eeuwenlang lopen zeuren dat we een jas aan of een das om moesten doen. Je werd gek van dat gezeur, maar ze hadden altijd gelijk.

Hier enkele tips en bronnen:

Tips uit de oude doos

Snotteren en kou (Engels)

Neuswarmers shop (Engels)

Neuswarmers voor de doe-het-zelver 1(Engels)

Neuswarmer doe-het-zelf 2 Engels

Het lekkerste medicijn (Engels)

Het beste medicijn (Engels)