Jankverhalen

Oom Dagobert betaalt jouw luizeleven


In ons landje wordt het angstvallig geheim gehouden wie nou eigenlijk jouw complete luizenleven van de wieg tot het graf voor je betaald. Niemand mag weten dat wij beschikken over een plukbare vorm van Oom Dagobert, die in de stripverhalen ten onrechte als een vrekkige ouwe zak opgevoerd wordt. En niemand wil het eigenlijk weten want dan zouden we ons maar schuldig voelen en dat mag niet omdat onze maatschappij geheel op jaloezie is gebouwd en dan zou het systeem maar in elkaar ploffen.

Er is dan ook niemand die het een bal interesseert dat de Rijke Oompjes meestal 100 keer meer belastingen betalen dan hun arme neefjes. Zoals in de U.S.A. waar door Amerikaanse toestanden 1% van de bevolking de helft van de belastingen ophoest. Nou zal dat bij ons wel iets beter geregeld zijn omdat ons belastingsysteem gelukkig de Rijke Oompjes flink wat harder aanpakt. Dus mijn schatting is dat die 1% van onze bevolking, die Oompjes dus, ons hele land financieren plus nog wat andere landen die op de been worden gehouden door iets dat Verwikkelingshulp of zo zou heten.

Dat we daar dan erg dankbaar voor zijn kun je niet zeggen. De Minister van Financiën weet telkens weer regeltjes te bedenken om de gulle Dagobertjes nog meer poen voor jouw geluk afhandig te maken. De tent is te klein als iemand eens argeloos aankaart of dat plunderen van die Oompjes niet eens wat minder kan. Gelukkig drijft onze mooie samenleving alleen maar op jaloezie dus die rijke Dagobertjes moeten we blijven plukken, gewoon omdat ze het best kunnen missen, omdat wij willen hebben wat zij hebben en natuurlijk omdat het kan.

Want tenslotte zijn het allemaal zakkenvullende kapitalisten en die moeten gestraft worden door middel van de mooiste uitvinding van de mens, de herverdeelindustrie, het alomgeprezen Staatskapitalisme. Maar ja, als geplukte eendjes zien dat anderen zich met hun veren tooien en die geroofde pluksels vervolgens argeloos in de afvalbak plempen, want we hebben toch poen zat dus declareer er maar op los mensen of zullen we nog een oorlogje gaan voeren, dan zal zo’n eend zich herinneren dat-ie van oorsprong eigenlijk een trekvogel is.

Hele zwermen Dagobertjes worden de laatste tijd wakker uit hun winterslaap, zien dat ze alweer beroofd zijn van hun verenpracht, stijgen op in de warme ochtendzon en verdwijnen met hun hele hebben en houden, voor zover nog aanwezig, naar betere oorden. Het beroerde is dat die Oompjes dan ook nog de werkgelegenheid, dat is een gelegenheid voor werkwilligen om geld mee te verdienen, naar die betere oorden brengen. Dan blijft er weinig meer te plukken over omdat dan alleen het namaakspul overblijft dat alleen nog maar gevederd kan worden door ons, de arme veerlozen.

Nu hebben we natuurlijk, ondanks de slechte kwaliteit graag het namaakspul want dat lijkt toch altijd weer goedkoper. Dus worden we een land van Namaak Dagobertjes en arme paupers. De Nagemaakten krijgen hun verenpracht die van ons, de arme neefjes die niet de mogelijkheid hebben om af te taaien, wordt geroofd. Vervolgens wordt er een deel van deze veren weer afgenomen van de Nagemaakten, dat heet belastingen, om ze aan de volgende in het rijtje te geven en dat herhaalt zich zo tot de poen op is, het land failliet en ook de Nagemaakten in de rij moeten gaan staan van de voedselbank. Het mooie is dan natuurlijk dat we op dat moment allemaal zo arm zijn dat er niemand meer is om jaloers op te zijn.