Volksvermaak

Ouwe jongens klankbordenbrood

Terwijl hun leeftijdsgenootjes nog ganzeborden aan het spelen waren zaten hullie al te klankborden. Als jij nu straks dit studeert en jij dat dan doe ik zus en jij wordt lid van die partij en ik van deze. En dan krijgen we allemaal een zak poen iedere maand waar we geen flikker voor hoeven te doen.

Klankhijsborden
Zo ongeveer liepen alle gesprekken bij de O42 aan de Oranjesingel waar ze jaren later volgeslikt, -gesnoven en -gespoten over hun toekomst fantaseerden, die aan den einder lag te gloren. Daarna doken ze een van de kraakpanden in die straat in om een beetje te pitten en elkaar aan het hol te purken. Iets dat ze later ook de hele dag zouden doen. Als wij elkaar bij het handje houden, zeiden ze op nuchtere momenten, dan komt het allemaal goed, dan krijgen we gratis een heel mooi herenhuis, zo eentje waar we nu in liggen te ruften maar dan met verwarming en water, we krijgen die zak geld en we laten al die anderen, die suffe bouwvakkers, mooi voor ons werken want wij weten wat goed voor ze is. Wij hebben er tenslotte voor doorgeleerd. En ze namen nog een hijs.

Bouwvakkersleed
Ik heb heel vaak bij deze gesprekken aangezeten. Als buitenstaander dan, maar ik werd getolereerd want met enkele maatjes waren we hun beveiligers aan de deur. Tegen gratis drank of een hijs van een jointje. Miljoenen bouwvakkers hebben we tegengehouden bij die deur. Het stomste dat we ooit hebben gedaan. Had ze gewoon binnen gelaten, denk ik nu, dan hadden de bouwvakkers de zaak geregeld. Niemand had het gemerkt. Toendertijd was alles een overdosis en had je dat gezever over wel of niet klankborden niet gehad.