Jankverhalen

Over rovers, helers en trucendozen

De banken en hun vazallen regelen het allemaal voor je! Je meent dit jaar nodig vier keer op vakantie te moeten gaan want iedereen doet het. En een nieuwe auto is ook nodig want de buren hebben er ook net eentje gekocht. Iedereen heeft een nieuwe keuken dus die wil jij ook. Al heb je dus al een vette hypotheek, dat is allemaal geen probleem want de bank denkt tenslotte met u mee. Even een telefoontje naar de bank of een bemiddelaar en het komt allemaal dik in orde. Leners houden van banken!

En als het even niet dik in orde dreigt te komen wordt de trucendoos losgetrokken. U hebt nog een lening lopen bij diezelfde bank en dus zou nog een extra lening of hypotheek problemen kunnen opleveren? Geen nood, we zetten die eerste lening gewoon even op naam van je broer. Dan denken ze in Tiel dat je geen schuld meer hebt en iedereen is ingedekt. Als de extra lening of beter nog de nieuwe hogere hypotheek of de tophypotheek natuurlijk bij voorkeur, voor elkaar is wordt de bij je broer geparkeerde schuld gewoon weer op jouw naam gezet en verrekend met de nieuwe schuld. Mooier kunnen ze het niet maken. Of toch wel?

Natuurlijk kan het nog véél mooier want stel dat je huis een uitgewoond kraakpand is in een buurt waar echt niemand wil wonen. Nou dan kijken we even naar de WOZ-waarde. Want Gemeentes willen ook een stuk van de koek en schroeven de waarde van jouw kraakpand wel even op. En die aardige meneer die soms ook nog even komt kijken – maar meestal helderziende vanachter de computer is – wat je stulp waard is, vind jouw krot toch een heel erg mooi paleis. Alles bij elkaar blijkt dus wel dat die krot van jouw, waar bijvoorbeeld je buurman nog geen stuiver voor zou geven, toch een verschrikkelijk hoge waarde heeft. Daar wordt je toch blij van!

Bij de aanvraag nog even wat opgedirkte loonstroken en een brief van de werkgever – geregeld via een vriendin van de administratie – dat je tijdelijk baantje voor 8 uur per week echt wel een vaste dienstbetrekking is en klaar is de jas! Hier met de poen want we willen zo snel mogelijk op vakantie met die nieuwe auto. Tenslotte hebben we het al aan de buren verteld, dus.

Ja, die bank wil dan even een verzekering afsluiten want, dat zult je toch wel begrijpen, stel dat je de rente niet zou kunnen betalen omdat je dood gaat of je werk kwijt raakt. De looptijd is 30 jaar en de provisie 4% per jaar. Die provisie voor die verzekering moet je wel vooruit betalen maar die kunnen we gewoon meefinancieren, dan merk je dat niet zo. Hebt u alles begrepen en de kleine lettertjes gelezen? Wat een geleuter, daar hebben we de overheid toch voor om ons, de consument, te beschermen! Dus, hier met die poen want de koffers staan al gepakt.

2 gedachten over “Over rovers, helers en trucendozen

  • "opgeDIRKte loonstroken"

    Is dat bewust of onbewust zo geformuleerd 😉

    Klaas
    Den Helder

Reacties zijn gesloten.