Geen categorie

Pikkenparade en Mutsendefilée

Leerling Zeemmeermin

Toen wij op de wilde vaart zaten en dus maandenlang eenzaam op de woeste baren lagen te rollen, kon het zo maar gebeuren dat bij het aandoen van de eerste de beste haven er sprake was van een wip. Elke ochtend stond iedereen dan ook met de broek op zijn enkels aangetreden op het voordek en werd elk lid geschouwd door de Eerste Stuurman, daarbij geholpen door de Leerling Stuurman, die met een spatel eventuele verdachten optilde. Vreemd uitziende gedrochten werden nog even flink met de spatel aangetikt en als ze er niet afvielen was iedereen weer gezond voor die dag en vlogen de mutsen met een luid hoezee vrolijk door de lucht. Dat was de bekende Pikkenparade die ook bij de Koninklijke Marine ongeveer op dezelfde wijze wordt uitgevoerd. Bij de Landmacht werd kennelijk niet geneukt.
Toen waren het nog alleen mannen, vrouwen had je niet aan boord, die deden thuis de afwas en kregen elke week een brief met als inhoud: ‘Waarde Vrouw, de hemel is blauw, het water is blauw en ik ben blauw, Uw Man’. Maar die deden datte niet, dus daarvoor moest je dan aangeklampt worden door vrouwen die toevallig in de havenkroeg zaten en ook nog toevallig geld nodig hadden voor hun zieke moeder. En omdat je als zeeman altijd het gebied waar je gaat zeemannen moet verkennen, kreeg je bij de deur van de kombuis nog even de laatste survivaltip mee. Dat was meestal het advies om een plukje zware shag onder je vingernagel te stoppen en daarmee het doel te infiltreren en wachten op de reactie. Als het meisje met de zieke moeder krijsend in een boom vloog was ze ziek en als ze bleef glimlachen was er geen probleem en kon je drie dagen later – incubatietijd van tikkende pontiacs – vol vertrouwen de ochtendbespreking met de Eerste Stuurman tegemoet zien. Maar het kan ook andersom geweest zijn.
Nu er een tzunami van vrouwen de koopvaardij en de marine geselt, vraag ik mij bezorgd af hoe dat nu met de dagelijkse mutsengooierij met bijpassend hoezeegejuich is gesteld. Doen ze nu eerst de jongens en dan de meisjes en gaat dat dan allemaal apart of mogen ze gewoon bij elkaar kijken? En als de meisjes moeten, liggen die dan wijd geopend en prikt de Leerling er dan met een vork in om de versheid te controleren? En als iedereen weer voor een dag is goedgekeurd, gooien ze dan alle mutsen in de lucht of houden ze die in de hand?