Asielzoekersleed

Piraten en gijzelaars de dupe van woekerorganisaties

Iedere dag gijzelen de piraten nog wel een paar enthousiaste slachtoffers, maar het worden er steeds minder. De klad zit er in. De laatste die ze nu nog, zoals afgesproken, moesten gijzelen was een Engels echtpaar dat hiervoor speciaal naar de Indische Oceaan was gevaren.

Om het niet al te moeilijk voor hun piraten te maken, zodat die netjes hun werk konden doen, hield het avontuurlijke echtpaar een weblog bij waarop de piraten duidelijk konden zien waar ze waren. Na de overeengekomen gijzelingsactie netjes en geheel binnen de tijd te hebben uitgevoerd hebben de piraten zich vervolgens netjes aan de afspraken gehouden en een persbericht rondgestuurd.

Het reisburo Pirates Adventures in Londen, een van de ruim 1200 buro’s die vakantiereizen met gegarandeerde gijzeling organiseren, waar ook dit echtbaar haar reis heeft geboekt, luidt dan ook de noodklok. Als reden voor de teruglopende interesse in een gijzeltrip noemde het reisburo de overdreven negatieve berichtgeving in de media.

Daardoor boeken de avontuurlijk ingestelde klanten steeds minder een leuke gijzelvakantie omdat iedereen bij terugkeer alleen maar wil weten of je verkracht bent. Over de rest van je leuke vakantie wil niemand iets horen omdat ze dat allemaal al op de televisie hebben gezien. Ook de piraten zouden zich door de negatieve berichtgeving steeds meer in hun goede naam en eer aangetast voelen, terwijl ze alleen maar gewoon het werk doen waarvoor ze zijn ingehuurd.

De klachtenlijn van de Internationale Organisatie voor de Gijzelhandel IOG, die de belangen van piraten en gijzelingsconsumenten behartigt, hoort echter klachten van hun leden die een heel ander licht doen schijnen op het instorten van de gijzelvakantiemarkt. Zo hebben ze al duizenden klachten gehad over de duur van de onderhandelingen, de uitbetaling, ieder de helft, van het losgeld aan piraten en vakantiegangers maar ook over de hoge provisie die door Pirate Adventures werd ingehouden.

In sommige gevallen bedroeg de provisie zelfs meer dan 80% terwijl 15% in deze markt gebruikelijk is. Consumentenoprui-organisatie spreken schande over de hoogte van de provisies en politici noemen het ‘volslagen idioot’. Enkele bekende bankrunoproepers hebben al laten weten dat slachtoffers zich op hun websites kunnen melden. Het is niet uit te sluiten dat dit probleem binnenkort zal leiden tot het omvallen van enkele grote reisburo’s in de gijzelingsbranche.