Geen categorieJankverhalen

Politieke wijsheid


“Politici zijn op aarde om het volk gelukkig te maken en daardoor in de regering te komen”. Gelovigen zullen dit onmiddellijk herkennen want dit staat mutatis mutandis in hun wijze geschriften als de meest fundamentele wet. De vraag immers “Waartoe zijt gij op aarde”? kan simpel beantwoord worden met “Gij zijt op aarde om God te dienen en daardoor in de Hemel te komen”. Nou, mooier kan het toch niet, dienen die handel en het komt allemaal goed.

Het mooie van deze heel oude wijsheden is dat ze altijd en overal geldig zijn. Enkele heel moderne vertalingen zijn bijvoorbeeld:
– na het zuur komt het zoet;
– wie zoet is krijgt lekkers;
– na gedane arbeid is het goed rusten;
– na regen komt zonneschijn;
– na gedane arbeid is het goed met pensioen gaan.

Deze wijsheden zijn opgebouwd als een wiskundige vergelijking. Dus “lief zijn=koekje krijgen”. Je kunt ze wel omdraaien (A=B dus B=A), maar we geven geen garantie “koekje krijgen=lief zijn”. Je kunt er echter niet zomaar mee rommelen (na het zuur komt de kreditcrisis). Causaliteit dus, oorzaak en gevolg. Anders dan bij wiskundige formules bieden onze wijsheden minder zekerheid. Zo zijn er nogal wat variabelen, zoals bijvoorbeeld “de duur van het zuur”.

Politici weten dit al duizenden jaren ten behoeve van hun dienende functie en in het belang van het volk te gebruiken.

En aldus, beminde gelovigen en ongelovigen, hoop ik met U dat ze snel in de Hemel mogen komen.