Jankverhalen

Rectificatie: 5 Ouwe Wijven Fabel

Het moest er wel van komen. In een beetje fabel moet het aan het eind iets zinnigs gebeuren. Bijvoorbeeld ‘ze leefde nog lang en gelukkig van zijn alimentatie’. In deze moderne en dus gevoelige tijd, waarin moeders de schrijfsels van Breinbrouwsels aan hun kroost voorlezen zodat ze snel in slaap vallen, kan dat kennelijk niet meer.

Enorme bergen meel was ons deel. Alle lezeressen van de l’Omo kloegen hun hoge nood. Een leuk vrouwtje klopte op de deur van ons blogzolderkamertje en vertelde dat haar kinderen niet meer konden slapen en dus de hele nacht wakker waren geweest, omdat ze het niet eens konden worden over het slot van een artikel van Breinbrouwsels, dat ze had voorgelezen. Het was ontaard in een ruzie tussen voor- en tegenstanders in het gezin, waarbij woorden als “knettergek” en “ga toch koken mens” niet geschuwd werden. Dus vroeg ze lief om een andere uitkomst.

Toen de bedenker van al dat kwaad nog probeerde uit te leggen dat dit soort dingen heel gewoon waren, dat Heerschers altijd het vlees en bloed van hun volk nuttigen, wou ze daar niets van weten. Iets met ’tere zieltjes’ en ‘ze willen het niet weten’. Toen ook nog bleek dat de site van Breinbrouwsels door woestelingen waarschijnlijk gehackt was, omdat alle linkjes naar collega’s ook verdwenen waren – sorry mensen maar nu weten jullie waarom je geen bezoekers meer op je site krijgt – waren we natuurlijk snel om. Vandaar deze erectificatie:

De redactie van Breinbrouwsels betreurt het dat er beroering en slapeloosheid is ontstaan door de volgende tekst:

“Dus werden de 5 ouwe vrouwen door de Roodterdamse Decimeringsdienst weggesleept en in een grote pot op het plein gekookt. Het vlees en de botten werden feestelijk aan de Heerschers als lunch aangeboden maar het meeste werd niet aangeroerd omdat de Heerschers al iedere dag dit soort voer kregen. Dus werd de rest gevoerd aan het volk. En vanaf die tijd heet dat mooie plein in Roodterdam het Vijf Ouwe Wijven Vleespottenplein”.

en wij verzoeken onze lezers om deze door de volgende tekst te willen vervangen:

“Dus werden de 5 Oude Vrouwtjes door Magic Mindy in een gouden koets gezet en naar de studio gereden om de bekende televisieprogramma’s ‘De Tafel van 5” en “Vrouw en Paard” te gaan doen. Ze kregen champagne en een lunch aangeboden maar dat laatste werd geweigerd. De 5 Ouwe Vrouwtjes werden naar een ombouwsalon in Den Haag gebracht en kwamen daar weer met een stralende schoonheid en cupmaat DD van terug. Ze werden wereldberoemd, nog rijker dan Marco Borsato en het volk kreeg wat het verdiende. Vanaf die tijd heet het plein in Roodterdam het ‘5 Mooie Vrouwen Paard en Tafelpottenplein”.