Geen categorie

Regeren is wel héél ver vooruitzien

Het zal u niet verbazen dat politici meesters zijn in het opengooien van open deuren. Zo zal een ondernemer een beetje vooruit moeten kunnen denken om succes te hebben. Anticiperen heet dat met een duur woord en ik leerde dat van mijn instructeur die mij rijles gaf. Zelf definieer ik het maar als: Een inschatting van de mogelijkheid dat een bepaalde gebeurtenis zich in de (nabije) toekomst voor zal doen.
Een politicus kan een dergelijke gave best missen omdat ze altijd achteraf ergens op reageren. Bijvoorbeeld omdat de media er over berichten. Vandaar mijn openingszin over die open deuren.

Soms komt het voor dat ze iets meer in het heden kijken en dan heeft dat vaak te maken met iets als partijpolitiek, bijvoorbeeld als er een partijgenoot weer een leuk baantje bij een bank of een zorginstelling moet hebben. Een politicus zul je nooit kunnen betrappen op diepzinnige zieleroerselen die lijken op het hebben van een visie of ergens, waar dan ook, op anticiperen. Terwijl regeren vooruitzien zou moeten zijn is het dus afzien. En veel terugkijken natuurlijk want er zijn altijd weer partijgenoten die het nodig hebben om in een commissie te zitten die de koe in de kont gaat zitten kijken.

Daarom is ’t wel heel opmerkelijk dat er de laatste tijd een heleboel zaken, de politiek betreffende, in de media gevierd worden die lijken op een verandering in dit gedrag. Opeens is er berichtgeving over het ferme voornemen dat we in 2028 al de Olympische Spelen willen binnenhalen. Of dat er mogelijk in 2038 of zo de AOW-leeftijd met 2 jaar wordt opgehoogd. Of dat we in 2068 die verrekte CO2 uitstoot met 2,3% nog wel, wereldwijd willen hebben teruggedrongen. En dat gegraaf van tunnels onder Amsterdam willen ze vanwege die verwachte Olympische Spelen vóór 2027 hebben beeindigd, wat ’t ook kosten mag.

In 2109 is er zelfs gepland dat onze achterkleinkinderen, en daar dan de kinderen weer van, de staatsschuld weer voor de helft hebben teruggebracht. Nou, dat is geweldig nieuws allemaal maar ik mis toch nog een stukje visie en zo voor de jaren voorafgaand aan al die festiviteiten. Of geven politici een geheel eigen definitie aan het begrip regeren? Zoiets als: regeren is aan de ene kant héél erg ver in de toekomst een lekker koekje beloven of aan de andere kant de koe in de kont kijken, zodat geen hond het controleren kan en omdat het stemvee het binnen 2 dagen toch alweer vergeten is.