Windmalerij

Schaakmat

Iedereen zal wel bekend zijn met het verhaal van die slimme vogel die, in plaats van zijn gewicht in goud en de onafwendbare wip met de dochter van de koning, koos voor een schaakbord met op het eerste veld één heel klein graankorreltje, op het tweede twee, het derde vier en zo tot het moment dat op het laatste veld een hoeveelheid graan lag dat de wereldproductie van 40.000 jaar ploeteren en oogsten overtrof.

Voerkeukenrovers
Op soortgelijke wijze maar dan anders is men al heel lang wereldwijd bezig om schulden te maken. Als gedurende de laatste honderd jaar de schuld van staten elke 5 jaar verdubbelt, en ze maar doorgaan met uitgeven, klapt de boel een keer. Als je een berg leningen afsluit en daar vette rentes over betaalt omdat er kennelijk belangen zijn om over de hele wereld kleine zwarte negertjes met een vlieg op de neus te voeren en de bijbehorende voerkeukerij ook nog het grootste deel van de voerkeuken leeg laat roven, dan kom je op den duur het een en ander tekort.

Een plek onder de zon
Als je honderd jaar bezig bent om rovend en moordend oorlogen te voeren die duurder in geld en mensenlevens zijn dan alle voorafgaande oorlogen in de voorafgaande geschiedenis bij elkaar en dat financiert door leningen en verplichtingen naar de toekomst en je dan ook nog iedereen die het niet kan of wil betalen een eigen huis schenkt op kosten van de belastingbetaler dan moet de zaak ooit ploffen. En dat is vandaag. Nou ja, gisteren eigenlijk maar dat wordt verbloemd door overal maar de Lente uit te laten breken en nieuwe windmolens te bouwen. En ze laten die mevrouw van de NOS vertellen gat het gewéldig gaat.

Trillion of Triljoen
Maar vreest niet, ergens in 2007 las ik op het internet een opruiend artikel en nog een en nog maar een, het hield niet op, dat er wereldwijd een kernbom van Damocles boven onze arme hoofden hing van 21 triljoen dollar aan Default Credit Swaps, uit te betalebn door Amerikaanse verzekeringsmaatschappijen, als ’t verkeerd zou gaan met de Toxic Assets, heten ze geloof ik. Dus dat viel mee, 21 duizend miljoen miljard is niks tegenwoordig. En bovendien stond heel Amerika voor de eventuele schade garant, dus dat was minstens een net zo leuk verdienmodel als die van de Internet Funds.

Schuldcensuur
Een jaar of zo later zocht ik die artikeltjes nog eens terug en ik ben blijven zoeken maar de hele zooi was totaal uit de Google verdwenen. Nu lees ik in 2011 iets heel anders, iets veel leukers over 211 triljoen dollar schuld aan leningen en verplichtingen, alleen al door de USA op te hoesten terwijl ze zelluf zeggen dat het maar 15 triljoen is. Er werd niet bij gezegd of ’t de oude trillioenen waren of de nieuwe, die nog erger aan waarde is gedaald dan die munten uit het zoveelste Reich, waar je toendertijd voor een trillioen Reichsmark een kipkluifje kon kopen.

En dan hebben we het geneuckq in Europa nog, maar dat is een kleinigheidje.

Hier iets over de Amerikaanse Schuld, onbekend in welke soort Triljoen berekend: http://www.usdebtclock.org/

Ja, al een oudje maar toch.