Geen categorieJankverhalen

Stront in cadeauverpakking

Zelfs een hoop stront ziet er nog mooi uit als daar een prachtige cadeauverpakking omheen zit. En als daar dan nog een kleurig strikje omheen zit en stickertjes met hartjes geeft dat een blij gevoel. Zolang dat schitterende pakketje niet wordt uitgepakt komt de ware inhoud niet tevoorschijn en blijven we verheugd dromen over het leuke presentje wat er zeker in zal zitten. Door walgelijke zaken dus een mooie verpakking te geven zien we gelukkig de rotzooi niet die er echt in zit. Het kan dus zo maar zijn dat niets is, wat het lijkt.

Over mensen die meer dachten te zijn dan een ander kwam lang geleden al een mooie spreuk in zwang “Van boven bont, van onderen stront”. Een mooie cadeauverpakking die de inhoud, een hoop stront, aan het oog onttrekt. Natuurlijk zijn er dan weer bierkenners die er een variant op hebben bedacht “Van boven blond, van onder stront”, maar dat bedoelen we nu niet. En dit ook niet. En dit al helemaal niet want hij is wel de enige die de cadeauverpakkingen er voor ons aan het afscheuren is. Veel politieke partijen twijfelen nog of ze deze laatste spreuk als verkiezings slogan zouden durven gebruiken. Hopelijk zijn ze zo stom om dat te doen, maar dit terzijde.

De enkeling kan de ware aard leuk verpakken en als we daar dan in trappen is dit onze eigen schuld. Door de verpakking, de eerlijk aandoende blik en de mooie woorden, weg te halen, zie je in de meeste gevallen de ware aard van het beestje wel opduiken. . Nou heeft deze cadeau-inhoud natuurlijk pech want normaal gesproken blijft de verpakking redelijk zitten en kraait er geen haan, zeker geen rode, naar. Als iedereen echter zijn best zou gaan doen om eens te kijken wat er allemaal onder die mooie verpakkingen zit, dan zou je mogelijk tienduizenden van deze gevallen ontdekken. Anders wordt het als onze overheid hele bevolkingsgroepen in leuke omhullingen verpakt zodat de rest ’t niet moet zien.

Fijn voor de rest, en zeker leuk voor de overheid want die kan dan lekker verder feesten en de ogen sluiten, maar willen we dat. Willen we niet zien dat er om ons heen verwerpelijke toestanden zijn waar te nemen als je de cadeauverpakking zou willen verwijderen?. Zo worden hele bevolkingsgroepen als stront behandeld waar dan natuurlijk wel een leuke verpakking, een pyama of een gordijn, omheen zit. Zelfs de kinderen worden in een leuke verpakking geplaatst. En als je het maar leuk verpakt hoef je gelukkig ook niks te weten over voedselbanken.

En, wat een geluk, de daklozen zijn goed verstopt , behalve die muzikanten dan, dus die verpakking kunnen we ook laten zitten. En het leuke van al die cadeauverpakkingen is dat als er eens eentje scheurt en de inhoud dreigt zichtbaar te worden, kunnen we heel daadkrachtig een commissie of enquete instellen. Zelfs uit onverwachte hoek wordt getwijfeld over deze vorm van herverpakken van beschadigde cadeautjes. Maar het geeft ons wel weer even de nodige tijd om er een plakbandje op te plakken en te vergeten.