Jankverhalen

Systeemmoeheid

Moe wordt ik van de dagelijkse stroom aan informatie die via de televisie, de kranten en het internet over mij wordt uitgestort. Ik ben zelf de veroorzaker want ik kan ook watjes in mijn oren stoppen. Of oogkleppen opdoen maar natuurlijk ook de laptop tot bloedens toe in mekaar beuken. Of in een hutje aan aan een tropisch strand gaan wonen. Ver van de bewoonde wereld met weelderige meiden die mij koelte toewuiven met hun rieten rokjes.

Maar dan zal ik mijzelf zeer waarschijnlijk, hunkerend en kleumend van de kou vanwege het terugzwemmen, terugvinden voor de etalage van een televisiezaak waar tientallen van die dingen dag en nacht staan te knetteren van de programma’s en het nieuws. Of ik sluip naar de openbare bibliotheek om alle kranten door te spitten en een kind bij de computers weg te treiteren zodat ik op het internet kan en iedereen die te dicht in de buurt komt weg zal snauwen.

Ik zou lamgeslagen zijn door een tekort aan input en dus dwaas voor me uitstaren en proberen met een bandje in het haar met bijpassende witte jurk te gaan zitten zoemen om dichter bij mezelf te komen. Ik zou nergens meer worden uitgenodigd omdat ik nergens over mee zou kunnen praten. Ik zou ook nergens meer een uitgesproken mening over hebben en niet weten wie Patricia Paay is. Ze zouden me dus voor gek verklaren en voor de veiligheid opsluiten in een dolhuis. Maar ik zou dan in hemelse gelukzaligheid ook niet weten dat de echte Big Bang van de kredietcrisis er aan lag te komen.

Het beste zou nog zijn dat ik door een peloton ME van mijn bed gelicht werd, zoals alle goeie bloggers, en in een cel gestopt wegens iets met vrijheid van meningsuiting zonder de daartoe vereiste godsdienst aan te hangen. En dat ik na excuses van het hele kabinet door alle actualiteitenrubrieken gespoeld werd, dat journalisten mijn verderfelijke levenswandel zouden achterhalen en ik dus in de politiek terecht kwam. Dan pas zou ik alles wat mij nu zo moe maakt ook van een andere kant kunnen bekijken. En dan zou ik op het internet alles opzoeken over ‘moe van het systeem’.