Gezondheid

Tante ruimt je kamer op

Tante die zin heeft in flodderen

Ja, dat zou je wel willen dat die tante hierboven even je kamertje kwam opruimen. Dat willen we allemaal wel. Maar vandaag wil ik het over iets onbelangrijkers hebben.

Dag en nacht is jouw lichaam bezig om zichzelf te herstellen en te vernieuwen. Een lichaam is dat ding waar bijvoorbeeld vingers aan zitten die je kunt gebruiken om in je neus te peuteren. Dus best wel handig zo’n lichaam. Dus jouw lichaam is de hele dag heel druk bezig met van alles te doen. Het lijkt wel een stad maar dan zonder politici of ambtenaren want jouw lichaam doet gewoon alles zelf. Er worden nieuwe wegen aangelegd, het vuil wordt opgehaald en netjes afgevoerd, nieuwe machines gebouwd en andere afgebroken en er ze laten af en toe weer een nieuwe tand aangroeien. En dat doet jouw prachtige lichaam al heel erg lang helemaal zelfstandig. Allemaal geleerd van de lichamen van jouw ouders en die weer van hun ouders en die weer van die en zo verder, dat het een lieve lust was.

In veel gevallen huurt je lichaam leuke vieze klusjesmannetjes in om de klus te klaren. Zo zou het frietje oorlog dat je naar binnen propt er zonder de hulp van die klussers, de vieze beestjes, weer ongebruikt uit komen. Tenminste, als je de hele zaak zonder te kauwen naar binnen zou slikken. Leuke vieze beestjes zorgen er dus voor dat het frietje oorlog mooi uit elkaar wordt gesloopt en dat de onderdelen worden gebruikt voor je nieuwe tand. Maar ja, als je gaat poepen zijn er een hoop van die leuke vieze beestjes ook de klos en worden met de rest van het afval doorgespoeld. Doorspoelen is dat je na het poepen altijd ergens aan moet trekken om water door de pot te spoelen en waar je moeder altijd over loopt te zeuren.

Jammer dus dat die leuke vieze beestjes meegepoept worden maar er is een oplossing. Als je nu na afloop van dat poepgedoe je handen niet wast en je likt daar een paar keer aan dan komen de vieze beestjes weer terug in je lichaam en zijn dan heel blij dat ze weer terug zijn. Kinderen weten dat handenwassen heel slecht is want op den duur hou je geen lekker vies beestje meer over en moet je al je zakgeld uitgeven om nieuwe, die meestal toch al dood zijn, uit een potje te kopen. En bijvoorbeeld zo’n lekker wormpje in je buik is fijn om jou lichaam bij de tijd en wakker te houden zodat het flink kan oefenen in kickboksen tegen andere enge vieze beestjes. Zonder die lekkere wormpjes gaat het lichaam maar doelloos om zich heen slaan en daar krijgt je dan zweren van of iets anders met etter. Dus wormen en de meeste vieze beestjes zijn heel leuk.

En om er voor te zorgen dat jij voldoende leuke vieze beestjes binnenkrijgt hebben ze je Tantes uitgevonden. Tantes zijn de zusjes van je ouders, die jou altijd zo vies op je mond willen zoenen als ze komen en als ze gaan. Ja, het is verschrikkelijk maar het is allemaal voor je gezondheid. Dus laat ze maar lebberen. Alleen als je bij dat gezoen erg misselijk wordt en bijna moet overgeven moet je die kleffe zooi onmiddellijk met je mouw afvegen. Want jouw wijze lichaam heeft dan op afstand ontdekt dat die Slijmtante niet met je oom maar met een Vreemde Man heeft gelebberd. Ja, kinderen hebben hele wijze lichamen en ze kijken dwars door alle toneelstukjes heen.

Natuurlijk zijn er ook nogal wat andere enge vieze beestjes die vinden dat jouw lichaam helemaal opgeruimd moet worden als het oud en versleten is of omdat het toch niks meer doet. Maar die worden dan weer door de eigen leuke vieze beestjes in elkaar geslagen want die vinden dat het versleten lichaam toch wel een hele goeie is en nog even mag blijven. Het is dus een heel gedoe daar binnen en er woeden soms complete oorlogen over wie de baas mag spelen. Als al die vieze beestje met elkaar aan het ruziemaken zijn krijg je het er soms heel erg warm van en dan zegt je moeder altijd handenwringend dat je ziek bent en thuis moet blijven. Meestal wordt je neus dan heel vaak dichtgeknepen en krijg je een vies drankje.

Een paar keer per jaar besluit je lichaam dat ’t tijd wordt om Grote Schoonmaak te houden. Gelukkig komt er dan steun van nog leukere vieze beestjes die allerlei opruimklusjes uitvoeren waar jouw lichaam eigenlijk een hekel aan heeft. Net zoiets als dat gedoe over het opruimen van je kamer waar je moeder altijd over loopt te gillen. Zo wordt er zwerfvuil opgeruimd waarvoor je lichaam even geen tijd of geen zin had. Dus dat bleef maar liggen omdat ook zo’n lichaam wel eens alles laat hangen en denkt dat doen we morgen wel. Tijdens die Grote Schoonmaak staan alle ramen deuren van je lichaam natuurlijk open om alles lekker te laten doorluchten en om even wat naar buiten te gooien. Je hebt dan een verkoudheid of een griepje en je mag dan dagenlang op de bank liggen en televisie kijken. Gelukkig hoef je dan ook niet naar school.

En omdat vieze beestjes ’t altijd leuk vinden om bij bekenden op bezoek te gaan kriebelen ze een beetje en dan snotter je de vieze beestjes lekker op de onderlip van je familie. Nou, denkt het vieze beestje, dat is leuk want het is al miljarden jaren bekend terrein. Zijn voorouders waren er al eens een paar keer. En dus gaan de leuke vieze beestjes samen met die andere ook bij jouw familie aan de Grote Schoonmaak beginnen. En voor je het weet is de hele straat aan de Grote Schoonmaak en lopen alle lichamen naar de winkel om dingen te kopen die er voor zorgen dat de Grote Schoonmaak niet een week duurt maar zeven dagen.

Soms komt een vies beestje niet bij bekenden aan maar bij lichamen waar hij nog nooit is geweest. En dat komt omdat de lichamen bijvoorbeeld de fiets hebben uitgevonden om naar verre landen te gaan. Wat vreemd allemaal denkt het vieze beestje dan in dat verre land en ziet allemaal onbekende andere vieze beestjes om zich heen. En die andere vieze beestjes vinden het vieze beestje ook maar raar en dus beginnen ze te vechten en ze halen er allemaal vriendjes bij. Net zolang tot het hele slagveld omgeploegd is door de ruziemakers en het lichaam, waar dit allemaal in gebeurd, er helemaal mee stopt en dat gaat dan heel erg lang dood. Daarom moet je altijd met je fietsje in de buurt van je huis blijven. Dus soms hebben je ouders wel een beetje gelijk.

Gerelateerde schrijfsels:

Tante ruimt de hele wereld op

Lebberen tegen ziektes

Een gedachte over “Tante ruimt je kamer op

  • leuk geschreven

Reacties zijn gesloten.