Geen categorie

Tekort aan kluizen in Zwitserland


De banken in Zwitserland hebben nu al een tekort aan beveiligde kluizen om al het goud in op te bergen dat door hun klanten gekocht is. Ook met betrekking tot de opslag van zilver was er in het voorjaar al een probleem met de opslagcapaciteit. De angst voor de financiële luchtbellen, die nog gaan exploderen, en de economische teruggang hebben voor een ware run op edelmetalen gezorgd.
Door de voorspelde barre tijden hebben weinigen nog vertrouwen in cijfertjes die ergens in een computer staan opgeslagen en je beloven dat je geld of goud veilig staat. We gaan nog net niet zover als die man, die een een bedrag op zijn bankrekening heeft gestort en elke ochtend bij de bank langs komt om te kijken waar ze zijn geld hebben liggen en het dan zou willen natellen. Maar vertrouwen in de banken is er echt niet meer.

Volgens berekeningen op basis van informatie over de afmetingen van de bankkluizen passen er in een klein zwitsers privékluisje een stuk of vier standaardmaat goudbaren. Even wat opfrissende info over de maten en de waarde van goud. Een goudstaaf van 1 kg 99,95% zuiver goud wordt een lingot genoemd. Een andere naam is goudbaar en dat is een reepje of staaf goud in gewichten tussen 1 gram en 1 kilo. Goud wordt verhandeld per troy ounce, ongeveer 31,1 gram. Een standaardmaat goudbaar weegt 400 troy ounce, dus ongeveer 12,44 kg. De huidige waarde van 1 kg goud is circa 21.000 Euro dus zo’n standaardmaatje goud van ca. 12,44 kilo vertegenwoordigd een waarde van ruim een kwart miljoen Euro. Dan past er in een zwitsers bankkluisje al gauw voor een miljoen Euro aan gouden baartjes.

Bronnen:
20 Minuten Online
Goudprijs

Een gedachte over “Tekort aan kluizen in Zwitserland

  • Gelukkig is de goudprijs inmiddels verdubbeld en past er 2x zoveel in geld gerekend in je kluis 🙂

Reacties zijn gesloten.