Asbestleed

Toneelgroep Search & Standvast is gestart

De asbestexpert van Search staat voor de deur. Samen met de asbestexpert van Standvast Wonen. Goedemorgen, ik ben van de dit en de dat en de zus en de zo en ik kom u met mijn toneelstuk wat rust brengen.

Dopneus voor tegen de vezeltjes
Hij loopt met zijn tablet een half uur door de woning om een plattegrondtekening te maken en wat foto’s te schieten. Handig zo’n tablet. Maar dat schreef ik al eerder. Wat ik nog niet uitgebreid beschreef is dat de asbestartiest na de teken- en fotosessie zijn witte clownspak aantrok met bijpassend rode dopfiltertje op de neus, om geknield bij het luik van de kruipruimte een schilfertje van dat luik af te halen met het enige werktuig dat hij bij zich had, behalve dat tablet dan, een steekbeitel of iets dat er op leek. Schilfertje in een plastic zakje met een sticker er op. Best spannend en ik wist meteen wat er allemaal gebeurde omdat ik vaak naar die politieseries op de televisie kijk waar ze ook alles in plastic zakjes stoppen.

Ga maar rustig slapen en adem maar goed door
Witte pak weer uit inclusief stofmasker en de hele bups ook in een plastic zak. En ook de steekbeitel in een apart zakje. Daarna alle plastic zakken in een grote plastic zak en toen kwam de uitslag dat ik mij nu niet meer druk hoefde te maken over asbest, rustig kon gaan slapen, en nee, het materiaal waar ik een onderzoek om had verzocht zat op plekken waar je er niet in kon zagen en schaven, beitelen en boren dus was de volksgezondheid niet in het geding geweest en Standvast Wonen krijgt snel een rapport. Op mijn protesten en dat er op het balkon onder het raam een prachtige schopplaat vol asbest zit werd niet gereageerd want dat stond niet in het script. Ik ging maar niet met de asbestartiest in discussie want tenslotte deed hij alleen maar zijn werk dat bestond uit snippertjes uit een luikje snijden met een clownspak aan en wat regeltjes tekst opdreunen.

Volgend jaar overal in Nijmegen
Ja, ik kon mogelijk ook wel op de hoogte gesteld worden van de uitslag, zei de waarnemer van Standvast Wonen die al die tijd met open mond en zonder wit pak op 50 centimer afstand van het luik van de kruipruimte had staan mee te kijken. Maar ja, hij is dan ook de asbestexpert van de zaak. Ik heb het ook zonder Wit Pak en gasmasker op 2 meter afstand mogen volgen. Leuk toneelstuk voor kinderen vanaf 2 jaar. Dus hou je kinderen thuis en laat ze genieten als de mensen van de Toneelgroep Search & Standvast volgend jaar overal in Nijmegen hun stukjes gaan opvoeren.  De toeschouwers hoeven ook geen wit kruippakje aan en een rode dopneusfilter op. Dat is alleen voor de hoofdrolspeler zodat je hem kunt herkennen op de foto’s die met dat tablet gemaakt worden.

PS: Jammer maar het rapport dat Search over dit toneelstuk heeft gemaakt heb ik wel gekregen maar ik mag er niet uit publiceren.