Geen categorieJankverhalen

Uw Naam Worde Geheiligd

Zo, we zijn weer een stapje verder in het bestrijden van roddel en achterklap op dat internetriool en in de damesbladen natuurlijk. Een Amerikaanse voormalige politicus die door een bedrijfsongeval een paar jaar achter de tralies zit heeft zijn goede naam als een soort gedeponeerd handelsmerk geregistreerd. Degene die zijn naam in een schrijfsel wil vermelden moet minstens 20 dagen van te voren een aanvraag indienen om daar toestemming voor te krijgen.

Geen aanvraag ingediend binnen de daartoe gestelde termijn en dus geen toestemming? Geen nood, dan heb je gewoon zonder zeuren een onmiddellijk opeisbare dwangsom of goede-naam-en-sier-afkoopbedrag te betalen van $ 500.000,- per gebeurtenis. Kijk, daar kunnen we nog eens wat van leren, van politici die onschuldig in de lik zitten want kennelijk hebben ze daar goede opfriscursussen. De oorspronkelijke bedenkster van deze geniale zet was Barbara Streisand die vooral bekend is geworden van het Streisand Effect natuurlijk, of in ieder geval een ex-politicus die lang in de bak zit en dus haar advokaat en spindoctor speelt.

Tante Barbara begon publiekelijk en met behulp van een hele kudde advokaten – je weet wel, mensen in zwarte jurken die niet meer opstaan als ze net even lekker zitten – te zeuren dat niemand een foto van haar huis mocht zien. Ja, je moet wat als je beroemd wilt worden of blijven. Het resultaat was dat de media en het hele internet tot in het diepste gewond raakte. Iets met vrijheid van meningsuiting en dus was de complete wereldbevolking geschokt. En iedereen had weer een mening en dat werd wel tijd omdat de meningloosheid al flink om zich heen had gegrepen waardoor er niks meer op de televisie was en de kranten blanco pagina’s verkochten.

Zelfs Balkenende hield een bewogen toespraak voor het lamgeslagen volk en sms’te iedereen in Amerika persoonlijk zijn deelneming. Bijna weer Onbekend geworden Nederlanders pikten deze truc snel op want die hadden dat gedoe met tante Barbara ook gelezen. Ook een min of meer lekkere meid van het CDA, van wie een paar filmpjes over zelfbevrediging op YouTube, al dan niet als parodie, zijn gezet, protesteerde en dreigt net zo lang tot ze weer in de gemeenteraad van Zwolle of Kampen of zoiets gekozen is. Het helpt dus werkelijk.

Kortom, de tot voor kort vergeten en in de bak verblijverde politicus is in Amerika weer wereldberoemd geworden. En dat is nodig want binnenkort komt hij vrij en de verkiezingen zijn in aantocht. Jan’s Mammie, Patricia, de gebreide-petjes-zittenblijver, het CDA-kijkmijeens-parodie-filmsterretje en alle andere aanschuivers bij Pauw&Witteman, NOVA, DWDD met bijbehorende presentatoren hebben heel goed de truc van tante Barbara begrepen. Ik wil dit niet en ik wil dat niet, zeur en zeik dat het een lieve lust is, dreig met advokaten of andere zittenblijvers, maak jezelf vreselijk gehaat dan houden ze vanzelf wel van je. En je wordt zo Goddelijk Bekend dat je overal gevraagd wordt als quizmaster of voor een deeltijdjob als President van Europa, Amerika en Rusland. Laten wij Barbara dankbaar zijn en Haar Naam Heiligen.